Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w misce lub na blacie mąkę, drożdże, sól i parmezan. Powoli dolewaj wodę i zacznij wyrabiać ciasto. Zagniataj aż uzyska elastyczną, odchodzącą od ręki konsystencję i od tego momentu zagniataj jeszcze intensywnie przez 5 minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową lub materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na 2 godziny.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu, wyjmij ciasto z miski, zagnieć i uformuj z ciasta rulon. Rulon pokrój na 5 równych kawałków. Z każdego kawałka uformuj cienki rulon i sklej końce w celu stworzenia okręgu. Rozciągnij go delikatnie, aby go poszerzyć. Tak uformowane obwarzanki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj blachę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 30 minut, aby obwarzanki trochę urosły.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W filiżance/miseczce pomieszaj żółtko z mlekiem. Tę masę rozsmaruj pędzelkiem na obwarzankach. Posyp je makiem lub sezamem i wstaw do piekarnika na ok. 15 minut. Wyjmij je gdy zbrązowieją.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Kataryna 14 lipca 2015 o 21:42

    Help, brakuje wody!!!
    Właśnie miałam się zabierać do tego przepisu, a tu taki klops. :///

    • Tosia 15 lipca 2015 o 15:41

      To akurat przepis Śliwki i teraz trudno mi pomóc, ale ja bym dała mniej więcej 200 ml letniej wody, może trochę mniej. Proszę kontrolować w trakcie wyrabiania konsystencję ciasta, a jakoś pójdzie 🙂
      Albo proponuję mój przepis na precle, podobny, więc można wykorzystać proporcje, a uformować obwarznaki: https://smakowitychleb.pl/precle-nadziewane-serem/

      • Kataryna 19 lipca 2015 o 16:30
        Ocena:

        Upiekłam je jeszcze tego samego dnia, dodałam chyba coś ponad 150 ml wody. Wyszły pyszniutkie, choć trochę im dziurki pozarastały w trakcie pieczenia, widocznie trzeba bardzo cienkie te kółka formować. Ale przepis świetny, na pewno będę do niego wracać.

      • Kataryna 19 lipca 2015 o 16:33

        A co do precli, to się przymierzam, bo bardzo lubię, tylko trochę przeraża mnie to obgotowywanie, trudno mi uwierzyć, że się nie rozpadną w trakcie. Ale jak będzie czas, to na pewno spróbuję, bo te kupne okropnie czuć drożdżami (w NIemczech, tzw. Laugenbrezel).

  • Kataryna 5 maja 2015 o 00:20

    Starsze panie w ogromnych ilościach i do tego na sznurkach??? :-O
    (podpowiem: przecinek )

    • Tosia 5 maja 2015 o 18:13

      To wpis z 2013 roku, do tego niedopatrzenie, każdemu może się zdarzyć czegoś nie zauważyć przed publikacją 🙂
      Pozdrawiam.

  • Kasia 9 sierpnia 2013 o 19:42

    a ile ml wody dolewać?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej