Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe. Gdy się zarumienią, dodajemy masło i miód lub cukier. Karmelizujemy chwilę. Mąki łączymy z zakwasem, karmelizowanymi migdałami i solą. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ręką lub mikserem przez ok. 3-4 minuty.
wyrastanie
480 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę (11x24cm) smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem. Wierzch wygładzamy i posypujemy mąką graham. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na noc (ok. 8 godzin).
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy chleb 40 minut. Bochenek wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Dodatkowo można przygotować drugą porcję prażonych migdałów i posypać nimi chleb z góry (jak na zdjęciu).
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej