Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe. Gdy się zarumienią, dodajemy masło i miód lub cukier. Karmelizujemy chwilę. Mąki łączymy z zakwasem, karmelizowanymi migdałami i solą. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ręką lub mikserem przez ok. 3-4 minuty.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę (11x24cm) smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem. Wierzch wygładzamy i posypujemy mąką graham. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na noc (ok. 8 godzin).
pieczenie
pieczenie
3. Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy chleb 40 minut. Bochenek wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Dodatkowo można przygotować drugą porcję prażonych migdałów i posypać nimi chleb z góry (jak na zdjęciu).
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 8 godz 40 min
Czas wyrastania: 8 godz
Czas wypieku: 40 min