Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i uformuj z nich jednolite ciasto. Zagniataj ciasto w misce kilka minut. Powinno mieć elastyczną konsystencję.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Pozostaw ciasto w misce, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno znacznie urosnąć.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na blat i uformuj rulon. Rulon pokrój na 5 równych części, a z każdej z nich uformuj okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem szmatki jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Zrób w nich krzyżowe nacięcia nożem (jak na zdjęciu).
pieczenie
17 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz bułeczki ok. 17 minut aż mocno zbrązowieją.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej