Każdy lubi słodkości, a szczególnie zimą. Jeśli został Wam słoiczek jesiennych powideł to proponuję upiec drożdżowe warkocze śliwkowe. Wystarczy zapleść wyrośnięte ciasto jak warkocz i przemycić odrobinę konfitury. Szybka przekąska do kawy gotowa! 🙂
mąka pszenna typ 650 550 g
sól 1,5 łyżeczki
cukier 60 g
drożdże suszone instant 1,5 łyżeczki
letnia woda 350 ml
powidła śliwkowe 0
2 godz. 15 min.
Czas całkowity
2 godz.
Czas wyrastania
15 min.
Czas wypieku
Witam. Ja powidełka smażę na ognisku. Właśnie jestem w trakcie:) bo to słoiczek tu, to tam i też muszę dorabiać:) a warkoczyki zrobię na bank!
pozdrawiam
Krzysztof
Wczoraj w nocy upiekłam ,mężowi smakowało ,ale jak dla mnie trochę cięzkie .W smaku bardziej pod chleb niz bułeczkę.
Chciałam, żeby były trochę inne, faktycznie bardziej chlebowe:) Ale można dodać mleka zamiast wody i będą lżejsze. Pozdrawiam
Cudne te bułeczki 🙂