Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Połącz wszystkie składniki oprócz powideł. Zagnieć ciasto aż stworzy jednolitą masę, a następnie zagniataj jeszcze kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Odstaw ciasto w misce w ciepłym miejscu pod przykryciem szmatki na ok. 1,5 godziny.
formowanie
formowanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj rulon. Pokrój rulon na 5 równych części. Każdą część lekko przygnieć i pokrój na 3 części, nie krojąc do końca z jednej strony . Jak na zdjęciu. Posmaruj boki pokrojonych części powidłami i spleć warkocz w ten sam sposób jak splata się włosy w warkocz. Sklej na końcu.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Uformowane warkoczyki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umieść bułeczki w piekarniku i piecz ok. 15 minut aż zbrązowieją.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 15 min