Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz wszystkie składniki oprócz powideł. Zagnieć ciasto aż stworzy jednolitą masę, a następnie zagniataj jeszcze kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Odstaw ciasto w misce w ciepłym miejscu pod przykryciem szmatki na ok. 1,5 godziny.
formowanie
5 min
formowanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj rulon. Pokrój rulon na 5 równych części. Każdą część lekko przygnieć i pokrój na 3 części, nie krojąc do końca z jednej strony . Jak na zdjęciu. Posmaruj boki pokrojonych części powidłami i spleć warkocz w ten sam sposób jak splata się włosy w warkocz. Sklej na końcu.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Uformowane warkoczyki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umieść bułeczki w piekarniku i piecz ok. 15 minut aż zbrązowieją.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej