Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Zetrzyj imbir na małej tarce. Dodaj go do zaczynu i wsyp resztę suchych składników na ciasto właściwe. Zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się lepić do rąk.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Uformuj z ciasta cienki rulon zakładając, że bagietka będzie ok. 2 razy grubsza. Ułóż bagietkę w wyłożonej papierem do pieczenia brytfance wzdłuż jednej ze ścianek. Dzięki temu bagietka będzie rozrastać się tylko w jedną stronę. Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.
pieczenie
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Umieść bagietkę w piekarniku i piecz ok 12 minut. Nie będzie brązowa, ale dzięki temu będzie bardzo miękka po upieczeniu. Lekko wystudź, ale możesz jeść jeszcze ciepłą, wtedy smakuje najlepiej.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 37 min
Czas wyrastania: 4 godz 25 min
Czas wypieku: 12 min