Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i uformuj z nich jednolite ciasto. Zagniataj ciasto w misce kilka minut. Powinno mieć elastyczną konsystencję.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Pozostaw ciasto w misce, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno znacznie urosnąć.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na blat i uformuj rulon. Rulon pokrój na 5 równych części, a z każdej z nich uformuj okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem szmatki jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Zrób w nich krzyżowe nacięcia nożem (jak na zdjęciu).
pieczenie
17 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz bułeczki ok. 17 minut aż mocno zbrązowieją.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej