Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą wszystkie składniki oprócz żółtka i sezamu. Zagnieć jednolitą masę. Od momentu uzyskania jej, zagniataj dodatkowo kilka minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Pozostaw ciasto w misce, przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu uformuj z ciasta rulon i podziel go na 5 równych części. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Roztrzep żółtko w miseczce i posmaruj nim każdą bułeczkę. Bułeczki obsyp sezamem i wstaw do piekarnika na ok. 15 minut, aż zbrązowieją.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej