Domowe burgery najlepiej smakują we własnoręcznie przygotowanej bułce! To pyszna alternatywa dla fast foodów i możemy bawić się dodatkami. Przygotowanie naprawdę pysznych pełnoziarnistych bułek do burgerów jest bardzo proste – sprawdźcie ten przepis krok po kroku!
Super przepis – wyszły cudowne!
Bułeczki wyszły super! Upiekł am z nienacka. Przez sklepy przeszła szarańcza przed wielkim majówkowym grillowaniem. Młody nie mógł już dostać bułek do burgerów… Dzięki za przepis
Mąkę pszenną czym można zastąpić?
Mąką orkiszową jasną 🙂
w przepisie piszę, że dodajemy drożdże, sól i cukier. Ile cukru dodać?
Proszę z cukru zrezygnować w ulepszonej wersji przepisu 🙂
Witam. Chciałabym zapytać czy jeśli robię zaczhnbo używam świeżych drożdży to dodać mleko zamiast wody tak…dzięki za odpowiedź.
Dzień dobry,
Nie ma to większego znaczenia dla zaczynu, może być woda, może być mleko. Ważne aby płyn był letni 🙂
Ile bułek wychodzi mniej więcej z tego przepisu?
To zależy jakiej wielkości chcemy, aby były. Kwestia dowolna, można podzieluć ciasto na 6 części, 8, a nawet 10 🙂
A można zrobić z tej masy chleb?
Można i upiec wtedy w keksówce 🙂
przepysznie wyglądają, wystarczy tylko maznąć delikatnie masłem i pyszne bułki gotowe! Ewentualnie trochę warzyw, grillowany kurczak…..pyszne ! 🙂
Zrobiłam i już zniknęły 🙂 moje pierwsze bułeczki smakowały wszystkim,choć troche sobie sprawę ułatwiłam,tak myślę,a na pewno skróciłam czas oczekiwania-w misce tupperware wstawiłam ciasto do gorącej wody i szybciutko poszło w górę.Zakwas jutro już będzie gotowy do użycia-chyba się udał,bo śmierdzi 😉 i ładnie bąbelkuje.Dzięki za fajną i ciagle aktualizowaną stronkę,pozdrawiam
Cieszę się, że smakowały 🙂
Przyznam jednak szczerze, że jestem przeciwniczką zbyt szybkiego przyśpieszania ciasta drożdżowego, wpływa to na jego smak i konsystencję. Częstym błędem jest dodawanie zbyt dużej ilości drożdży, co również nie jest dobrym pomysłem, więcej na ten tematu tutaj: https://smakowitychleb.pl/dlaczego-moj-chleb-sie-nie-udal-czesc-1/
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków!
Nie ma to, jak zapach świeżo pieczonego pieczywa rozchodzący się po domu:) Zrobiłam, wyszły pyszne, bardzo sycące i treściwe. Troszkę zaryzykowałam, i dałam ziarna również do środka, oraz troszkę otrębów. Pewnie dlatego wyszły bsrdziej „mięsiste”, ale wciąż pyszne! 🙂 Mój narzeczony jest nimi zachwycony, właśnie bierzemy się za robienie drugiej partii. Dziękuję za przepis!
Bardzo się cieszę, że smakują i że powstanie druga partia 🙂
Pozdrawiam i życzę smacznego!
Drożdże suszone czy świeże?
Zapomniałam dopisać, użyłam 2 łyżeczek drożdży suszonych instant, ale można je ewentualnie zastąpić 10-15 g świeżych drożdży (wcześniej trzeba zrobić zaczyn).
Pozdrawiam.