Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. W misce mieszamy obie mąki: pszenną chlebową typ 650 albo 750 i mąkę żytnią razową typ 2000, sezam oraz sól. Odmierzamy 180 ml soku marchewkowego (może być świeżo wyciśnięty, bez miąższu).
Wyrabianie ciasta na pieczywo
20 min
Wyrabianie ciasta na pieczywo
2. Do suchych składników stopniowo dolewamy sok marchewkowy oraz olej lub oliwę. Zagniatamy przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie. Może lekko się lepić, ale nie powinno się rozlewać. Miskę z ciastem na krakersy przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 15 minut, by odpoczęło.
wałkowanie ciasta
5 min
wałkowanie ciasta
3. Ciasto na krakersy marchewkowe wałkujemy cienko na oprószonej mąką stolnicy.
wycinanie krakersów
5 min
wycinanie krakersów
4. Ostrym nożem lub nożem do pizzy kroimy rozwałkowane ciasto na prostokąty lub trójkąty (wyglądem przypominają marchewki). Z ciasta na krakersy można też wycinać kształty foremką do ciastek.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Krakersy marchewkowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez około 12-15 min.
Smakowita Śmietankowy Smak
Smakowita Śmietankowy Smak
Do złocistych kajzerek na drugie śniadanie, do prostego chleba razowego, a może do ulubionego chleba tostowego? Smakowita śmietankowy smak to wyjątkowy charakter prosto z najlepszych ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej