Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy przesiewamy mąkę. Mieszamy ją z drożdżami, cukrem i solą. W rondelku na małym ogniu gotujemy mleko z masłem. Po rozpuszczeniu zestawiamy i studzimy. Lekko ostudzone mleko (letnie) wlewamy do suchych składników i wyrabiamy powoli ciasto. Po kilku minutach wyrabiania (ok. 6), ciasto powinno osiągnąć kształt elastycznej kuli.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Wkładamy ją do miski i przykrywamy folią spożywczą. Stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 45 minut.
wyrabianie
30 min
wyrabianie
3. W tym czasie miękkie masło mieszamy z cukrem i cynamonem i chwilę ucieramy. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 50 mm. Wierzch ciast smarujemy cynamonowym masłem. Zawijamy ciasto jak roladę (widoczne na zdjęciu) i dzielimy na 8 części, tworząc w ten sposób małe roladki. Foremki na muffiny smarujemy miękkim masłem i wykładamy cynamonowymi roladkami. Przykrywamy ściereczka i stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. 4. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym z wodą jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni, przez 20 minut, aż będą rumiane. Wyciągamy z piekarnika i foremek i studzimy przed podaniem.
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Kasia 16 maja 2020 o 17:14
    Ocena:

    Bułeczki są bardzo pyszne. Pięknie pachną cynamonem. Na pewno zrobię je jeszcze niejeden raz. Pycha!!!

  • Angel 21 października 2019 o 00:41
    Ocena:

    Ciasto jest puszyste i mieciutkie, są proste i pyszne, przyjemnie się je robi.

  • AgaJa 1 lutego 2018 o 10:03
    Ocena:

    Mmmm, pycha!!!

  • Marta 22 października 2017 o 07:38

    Buleczki sa przepyszne moja rodzina je uwielbia dziekuje za przepis i pozdrawiam

  • krystyna 4 września 2017 o 18:13

    bułeczki wyśmienite, dzięki zaprzepis

  • Hania 23 marca 2017 o 12:20

    Witam, ile gr waży u Pani łyżeczka drożdży ?
    Pozdrawiam

  • Marta 31 grudnia 2016 o 13:15

    Bułeczki są wyśmienite

  • Klaudii 30 listopada 2014 o 17:03

    Próbowałam tych bułeczek w restauracji ikea i moja była twarda tak, ze szło zęby połamać 🙁 A sam pomysł jest tak smakowity, ze tym razem zamierzam zrobić je sama z tego przepisu skoro te domowe są dobre 😀 I tu moje pytanie czy koniecznie trzeba je wsadzać do foremek na muffinki? Czy jak upiekę je p[o prostu na papierze do pieczenia to rozwalą się? Niby mam formę na muffinki, ale taką silikonową, na 6 sztuk, zwężaną u dołu, i bułeczki wyrosłyby chyba w dziwnym kształcie 🙁

  • Sabi 13 maja 2013 o 19:26

    Matko, nie sądziłam, że są aż tak pyszne! Faktycznie nie można przestać jesc 🙂 podzieliłam ciasto na 12 części bo taką mam formę muffinkową i wyszły bardzo zgrabniutkie 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej