Pisząc ten wpis zajadam jeszcze lekko ciepłą bułeczkę. Są tak pyszne, że aż trudno się do nich oderwać!
To typowo szwedzka klasyka. Już kilka razy spotkałam się z tym, że znajomi wracając ze Szwecji wspominali z utęsknieniem cynamonowe bułeczki Kanelbullar.
Niektórzy z Was pewnie znają je z bufetu w Ikei, chociaż musicie mi uwierzyć na słowo, że jeśli lubicie tamte suche i twarde bułeczki to w tych zjedzonych w Szwecji lub upieczonych z tego przepisu na pewno się zakochacie!
Przyznam, że jakiś czas temu przymierzałam się do nich długo. Ich wypiek odkładałam od jakiegoś czasu dlatego, że mój chłopak nie lubi cynamonu. Pewnego dnia przygotowałam Kanelbullar z myślą o mojej babci, która w przeciwieństwie do Pawła cynamon kocha.
Podczas wspólnej herbaty zachwycała się ich smakiem, dlatego postanowił się przełamać z jego wstrętem do cynamonu i ich spróbować.
Od tego czasu zaczął lubić cynamon, a gdy szwedzkie bułeczki pojawiają się na stole, to znikają w mig 🙂
Bułeczki są bardzo pyszne. Pięknie pachną cynamonem. Na pewno zrobię je jeszcze niejeden raz. Pycha!!!
Ciasto jest puszyste i mieciutkie, są proste i pyszne, przyjemnie się je robi.
Cieszę się 🙂
Mmmm, pycha!!!
Buleczki sa przepyszne moja rodzina je uwielbia dziekuje za przepis i pozdrawiam
bułeczki wyśmienite, dzięki zaprzepis
Witam, ile gr waży u Pani łyżeczka drożdży ?
Pozdrawiam
Dzień dobry,
Łyżeczka drożdży to ok. 2 g
Bułeczki są wyśmienite
Próbowałam tych bułeczek w restauracji ikea i moja była twarda tak, ze szło zęby połamać 🙁 A sam pomysł jest tak smakowity, ze tym razem zamierzam zrobić je sama z tego przepisu skoro te domowe są dobre 😀 I tu moje pytanie czy koniecznie trzeba je wsadzać do foremek na muffinki? Czy jak upiekę je p[o prostu na papierze do pieczenia to rozwalą się? Niby mam formę na muffinki, ale taką silikonową, na 6 sztuk, zwężaną u dołu, i bułeczki wyrosłyby chyba w dziwnym kształcie 🙁
Świeże domowe bułeczki nie mają być prawa twarde 🙂
Nie trzeba ich piec w formie na muffiny, mogą zostać ułożone bezpośrednio na blasze lub w okrągłej formie obok siebie jak w przypadku bucht https://smakowitychleb.pl/buchty-powidlami/🙂
Matko, nie sądziłam, że są aż tak pyszne! Faktycznie nie można przestać jesc 🙂 podzieliłam ciasto na 12 części bo taką mam formę muffinkową i wyszły bardzo zgrabniutkie 🙂
Życzę smacznego 🙂