Przepis

Wyrabianie ciasta
10 min
Wyrabianie ciasta
1. Do miski wlewamy letnie mleko. Dodajemy mielony kardamon, suszone drożdże oraz cukier. Stopniowo zagniatając ciasto dolewamy mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Powinno być miękkie i niezbyt twarde. Zagniatamy dynamicznie ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Pod koniec dodajemy szczyptę soli i olej rzepakowy i zagniatamy jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Dobrze wyrobione ciasto na Kanelbullar - szwedzkie cynamonowe bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
przygotowywanie nadzienia
2 min
przygotowywanie nadzienia
3. Cukier trzcinowy mieszamy z cynamonem. Dodajemy olej rzepakowy i mieszamy dokładnie.
formowanie
5 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto na Kanelbullar - szwedzkie cynamonowe bułeczki przekładamy na deskę i wałkujemy na prostokąt o wielkości mniej więcej 20x30cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy nadzieniem i składamy na pół wzdłuż dłuższego boku.
formowanie
10 min
formowanie
5. Ostrym nożem lub nożem do pizzy kroimy ciasto na 8-10 pasków równej szerokości. Każdy z pasków ponownie rozcinamy, ale nie do samego końca. Skręcamy powstałe paski i zawijamy bułeczkę. Zwijamy wszystkie bułeczki z ten sam sposób.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
6. Bułeczki pozostawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.
pieczenie
15 min
pieczenie
7. Bułeczki układamy na blasze i smarujemy rozmąconym jajkiem. W wersji wegańskiej można posmarować je mlekiem. Pieczemy około 15 minut, na złoty kolor.
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej