Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. Wszystkie składniki świątecznego chleba fińskiego mieszamy. Stopniowo dolewamy letnią wodę i 60 ml melasy (20 ml odstawiamy do glazurowania chleba). Zagniatamy elastyczne ciasto o konsystencji lekkiego ciasta na pierogi. Ciasto może lekko lepić się od melasy.
pierwsze wyrastanie chleba
60 min
pierwsze wyrastanie chleba
2. Dobrze wyrobione ciasto na Joululimppu - fiński chleb świąteczny przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Zawsze w ciepłe miejsce na około 1 godz. lub do podwojenia objętości ciasta.
formowanie chleba
5 min
formowanie chleba
3. Wyrośnięte ciasto na Joululimppu - fiński chleb świąteczny formujemy w okrągły bochenek i przekładamy do koszyka do wyrastania. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 min.. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni C.
drugie wyrastanie chleba
30 min
drugie wyrastanie chleba
4. Wyrośnięty bochenek Joululimppu - fińskiego chleba świątecznego przekładamy na blachę. Wierzch chleba smarujemy mieszaniną: 20 ml melasy i 1 łyżki wody.
pieczenie chleba
35 min
pieczenie chleba
5. Przygotowany bochenek Joululimppu - fińskiego chleba świątecznego pieczemy w 220 stopniach przez 15 min., a następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejne 20 min.. Gorący bochenek ponownie smarujemy mieszanką melasy i wody, po czym odstawiamy do wystudzenia.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Viktoria 13 czerwca 2024 o 14:21

    czy skórkę z pomarańczy można pominąć lub czymś zastąpić ?? bardzo jej nie lubię a chlebek mnie zaciekawił i chętnie bym go spróbowała 🙂

    • Małgosia 13 czerwca 2024 o 16:12

      Proszę pominąć. Taką świeżo drobno otartą dodaje tylko pomarańczowego aromatu, który jest charakterystyczny dla tego chleba, ale skoro się nie lubi to nie ma innej rady 🙂

  • Maciej 10 lutego 2024 o 14:50
    Ocena:

    Czy podana temperatura pieczenia dotyczy ustawienia góra-dół, czy termoobieg?

    • Małgosia 10 lutego 2024 o 16:34

      Może być termoobieg chyba, że w Twoim piekarniku lepiej sprawdza się pieczenie metodą góra – dół.

      • Maciej 10 lutego 2024 o 19:08

        Chciałbym uzyskać taki sam efekt, dlatego powiedz proszę jak Ty pieczesz?

        • Małgosia 11 lutego 2024 o 00:30

          Każdy piekarnik piecze nieco inaczej i ma inne parametry, dlatego zawsze warto dobrze zapoznać się ze swoim sprzętem. Mój poprzedni piekarnik zdecydowanie lepiej radził sobie na funkcji termoobieg, mój obecny radzi sobie równie dobrze z ustawieniem góra-dół. Większość chlebów piekę przez pierwszą połowę na termoobiegu z parą, drugą połowę góra-dół.

  • Rafał 27 grudnia 2023 o 10:45

    Upiekłem na Święta i cała moja rodzina stwierdziła, ze ten chleb to petarda!!! Połączenie kopru włoskiego z żurawiną: zaskakujące i smaczne.
    Zrobiłem małą modyfikację, nie wiem czy dobrze: miałem w domu mocno wysuszone pestki dyni więc je namoczyłem wcześniej, a przez to zużyłem trochę mniej wody niż podałaś w przepisie.
    A melasę, której jak się okazało nie miałem w domu zastąpiłem syropem daktylowym. Do posmarowania powierzchni jednak się nie nadawał bo się trochę kleił. Następnym razem zrobię już z melasą.
    Dziękuję Ci za ten przepis:-)

    • Małgosia 27 grudnia 2023 o 22:53

      Fantastycznie! Nie można oczekiwać więcej nad taki komentarz! Bardzo się cieszę, że Joululimppu smakował tak samo jak u mnie.
      Chwyt z pestkami dyni to strzał w 10, a i syrop daktylowy był dobrym wyborem. Od melasy skórka też może się lekko kleić jeśli posmaruje się dosyć grubą warstwą.
      Dziękuję za rekomendację 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej