Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. W rondelku podgrzewamy mleko z passatą pomidorową. Płyn ma być letni, lecz nie gorący. Mąkę przesiewamy do misy,mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy jogurt naturalny i zaczynamy stopniowo wlewać \\\"pomidorowe mleko\\\" wyrabiając przy tym ciasto.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką lub folią i zostawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części z których formujemy wałeczki. Z wałeczków odrywamy małe porcje ciasta i formujemy okrągłe bułeczki. Po ulepieniu 25 bułeczek, przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu bez przeciągów.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy żółtkiem za pomocą pędzelka i posypujemy przyprawami. Bułeczki pieczemy przez 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej