Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. W rondelku podgrzewamy mleko z passatą pomidorową. Płyn ma być letni, lecz nie gorący. Mąkę przesiewamy do misy,mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy jogurt naturalny i zaczynamy stopniowo wlewać \\\"pomidorowe mleko\\\" wyrabiając przy tym ciasto.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką lub folią i zostawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części z których formujemy wałeczki. Z wałeczków odrywamy małe porcje ciasta i formujemy okrągłe bułeczki. Po ulepieniu 25 bułeczek, przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu bez przeciągów.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy żółtkiem za pomocą pędzelka i posypujemy przyprawami. Bułeczki pieczemy przez 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 15 min