Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, ryż, sól. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy elastyczne ciasto przez ok. 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę. Po 40 minutach mąkę ryżową łączymy z drożdżami, olejem i letnią wodą. Mieszamy trzepaczką. Zostawiamy na 20 minut.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy krągłe bułeczki, układamy je na blasze. Smarujemy z wierzchu z każdej strony pastą ryżową i przykrywamy ściereczką na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Bułeczki pieczemy przez 30 minut, aż będą z wierzchu popękane i rumiane.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min