Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, ryż, sól. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy elastyczne ciasto przez ok. 5 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę. Po 40 minutach mąkę ryżową łączymy z drożdżami, olejem i letnią wodą. Mieszamy trzepaczką. Zostawiamy na 20 minut.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy krągłe bułeczki, układamy je na blasze. Smarujemy z wierzchu z każdej strony pastą ryżową i przykrywamy ściereczką na 30 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Bułeczki pieczemy przez 30 minut, aż będą z wierzchu popękane i rumiane.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej