Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól i cukier. Dolej oliwę i lekko zagnieć ciasto. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Zagniataj jeszcze dodatkowe 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Umieść ciasto w misce i przykryj miskę folią aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. godzinę, aby ciasto podwoiło objętość.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto z miski i zagnieć przez chwilę. Utwórz rulon i podziel go na 6 równych części. Z każdej części uformuj małą, okrągłą bułeczkę. Uformowane bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj całość materiałową szmatką lub folią aluminiową i odstaw do wyrośnięcia jeszcze przez ok. 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4. W tym czasie wymieszaj wszystkie składniki na chrupiącą warstwę. Mieszanina powinna być gęsta, przypominająca śmietanę. Na 20 minut przed końcem czasu wyrastania, posmaruj bułeczki grubą (na ok. 1 cm) warstwą masy na chrupiącą skórkę, najlepiej używając pędzelka i znowu odłóż w ciepłe miejsce. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wsadź bułeczki i piecz przez ok. 20 minut aż zbrązowieją i popękają.
Smakowita
Ocena czytelników: 1.67 z 3 ocen
Czas całkowity: 2 godz 5 min
Czas wyrastania: 1 godz 45 min
Czas wypieku: 20 min