Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy jajko, ugotowany ryż, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Kulę z ciasta zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie formujemy podłużną bagietkę, przykrywamy ją ściereczką na 15 minut. W tym czasie łączymy mąkę ryżową z letnią wodą i drożdżami na pastę. Odstawiamy. Po 15 minutach wyrastania bagietki smarujemy ją z wierzchu przygotowaną pastą ryżową i zostawiamy na kolejnych 15 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Wyrośniętą bagietkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min