Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę, żurawinę, ugotowaną kaszę i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy krótko ciasto, aż będzie plastyczne i elastyczne.
formowanie
formowanie
2. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 8 części i przekładamy na oprószony mąką blat podsypany suchą kaszą gryczaną i odrobiną mąki. Cienko wałkujemy na okrągłe placki.
smażenie
smażenie
3. Patelnię smarujemy odrobiną tłuszczu i mocno rozgrzewamy. Podpłomyki smażymy po ok. minutę z każdej strony. Przed podaniem odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Serwujemy na ciepło lub na zimno.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 0 min
Czas wyrastania: 15 min
Czas wypieku: 16 min