Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie

1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami, solą. Mleko podgrzewamy w rondlu z wodą i łyżką masła, tak aby płyn był letni. Stopniowo wlewamy płyn do suchych składników i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po ok. 6 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli odstającej od ręki.

pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie

2. Przekładamy ciasto do miseczki, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 godziny.

formowanie
10 min
formowanie

3. W tym czasie przygotowujemy farsz. Łączymy wędzony twaróg z łyżką mascarpone i tartym parmezanem. Przyprawiamy go solą i pieprzem do smaku. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Dzielimy na 5 części. Pierwszą z nich wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 1 cm. Na środku umieszczamy 1-2 łyżki serowego farszu, zostawiając brzegi wolne. Następnie zawijamy brzegi ku środkowi, tworząc coś w rodzaju kieszonki. Spłaszczamy ręką, by uzyskać placek. Czynność powtarzamy z każdą częścią ciasta uzyskując 5 placków.

grillowanie
10 min
grillowanie

4. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kładziemy pierwszy chlebek i smażymy przez ok. 4 minuty, przewracamy go na drugą stronę i smażymy kolejne cztery minuty. Następnie zdejmujemy i odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego, a na patelni smażymy kolejny chlebek.

Ocena czytelników: 5 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Ola 5 marca 2024 o 09:50

    Super przepis! Przypyszne wychodzą te chlebki. Cała rodzina bardzo zadowolona. To nasz nowy ulubiony przepis 🙂

  • Ma_lena 29 lipca 2021 o 18:44
    Ocena:

    Robiłam dziś z tego przepisu ciasto-genialne ser feta zmieszałam z mozzarellą dodałam koledre i ostra paprykę drobniutko krojoną wyszło cudownie. Dziękuję za przepis i inspiracje.

  • iza 9 czerwca 2020 o 11:25

    A zamiasT mleka może być zsiadłe mleko albo jogurt?
    Dziękuję pięknie za te pyszności z patelni!!!….chaczapuri zwala KAŻDEGO na kolana:)))
    Smażę bez żadnego oleju i wychodzą pyszne…no i nie trzeba się bawić w odsączanie:)

  • GOŚ 9 listopada 2019 o 18:48

    A czy przeis na to ciasto mozna wykorzystac jako podklad do pizzy pieczonej w piekarniku?

  • Iza 12 września 2019 o 07:45

    Pięknie dziękuję, pyszne! Proszę powiedzieć, jak długo można je przechowywać w lodowce lub zamrażarce? – juz po upieczeniu oczywiście. Z góry dziękuję!

  • Ewa 1 września 2019 o 12:51

    Tosiu, dziękuję Ci za ten wspaniały przepisa! Mąż zbzikował i będę musiała robić co weekend 🙂 Zrobiłam w wersji irańskiej – z serem haloumi i opruszone zatarem. Do tego podałam oliwki.

  • Monika 2 marca 2019 o 20:16

    Czy zamiast na patelni można upiec w piekarniku? Czas pieczenia i temperatura w takim przypadku?

    • Tosia 4 marca 2019 o 10:25

      Bardzo rozgrzany piec, z termoobiegiem 250 stopni, rozgrzana blacha i myślę, że ok. 4 minut max.

  • Aneta 11 lutego 2019 o 20:18

    Tosia wielkie dzięki za gruzińskie inspiracje. Zrobiłam chaczapuri placuszki na patelni, jak również chaczapuri łódeczki z nadzieniem szpinak plus sery plus żółtko. Wyśmienite!!! Dla mnie łódeczki fajniejsze 🙂

  • Lota 21 grudnia 2018 o 16:59

    Sa wspaniale! Przed chwila zjadlam. Przygotowala je Gruzinka w moim domu, a wiec autentyczne.

  • jerzy 8 października 2018 o 16:07

    Jeśli Gruzini jedzą takie potrawy, to dlaczego nie tyją? Może jedzą tylko jeden taki placek?

  • Marzena 1 września 2018 o 15:34

    Na liście składników brak cukru i masła, które pojawiają się przy czynnościach. Proszę o uzupełnienie 🙂
    Aktualnie wygląda to tak jakby Pani przekleiła tekst z innego przepisu

    • Tosia 11 września 2018 o 16:28

      Czasami się zdarzają takie chochliki, bo przepisy są przenoszone ze starego portalu na nowy.
      Z cukru rezygnujemy (pierwotnie była łyżeczka), masła łyżka, tak jak w przepisie.
      Już poprawiam i pozdrawiam 🙂

  • Rafał 7 lipca 2017 o 10:01

    Lepiej jest nie smażyć, a upiec w piekarniku.

    • Tosia 7 lipca 2017 o 15:49

      Oczywiście, że można i jest mnóstwo przepisów na tego typu podpłomyki z piekarnika, ale akurat chaczpuri przygotowuje się w ten sposób 🙂

  • Kasia 9 stycznia 2017 o 11:53

    Polecam gorąco!

  • Elisa 20 listopada 2016 o 23:41

    Poniewaz podstawowy przepis na oryginalne, gruzinskie chaczapuri mozna strescic krotko – “po prostu wez duzo dobrego sera i jakies ciasto”. Najczesciej spotykana wersja domowa jest chaczapuri okragle z serem w srodku.

    • Tosia 21 listopada 2016 o 18:36

      Akurat na blogu są też przepisy na inne chaczapuri z różnymi nadzieniami i nie tylko w okrągłej wersji 🙂

  • marta 17 sierpnia 2016 o 17:12

    Witam. Czy zamiast mąki pszennej mogę użyć orkiszowej i czy proporcje się nie zmienią . Pozdrawiam.

  • Anna 16 sierpnia 2016 o 13:08

    A czy zamiast jasnej mąki można użyć pełnoziarnistej? I czy może to być pełnoziarnista orkiszowa czy tylko pszenna?
    Pozdrawiam 🙂

    • Tosia 17 sierpnia 2016 o 09:19

      Z samej pełnoziarnistej wyjdą za suche i zbite, trzeba na pewno wtedy dać więcej wody, albo wymieszać z odrobiną mąki jasnej. Pełnoziarnista orkiszowa stworzy taki sam efekt jak pełnoziarnista pszenna.
      Za to proporcje się nie zmienią, jeśli będzie to orkiszowa jasna 🙂

  • Brydzia 12 maja 2016 o 15:55

    Przepyszne i bardzo syte!!!!!polecam gorąco!

  • Radek 16 października 2015 o 13:06
    Ocena:

    Chlebek chaczapuri smakuje jak w Gruzji. Polecam.

  • Estera 12 grudnia 2014 o 13:14

    Chlebek jest super.Jadlam gotowy,pakowany.Zrobil na mnie takie wrazenie,ze poprosilam kolezanke Gruzinke o przepis.Udanego wypieku

  • Janusz P 5 stycznia 2014 o 22:39

    Pod koniec czerwca byłem tydzień w Gruzji na wspaniałej wyprawie. Miałem więc możliwość skosztowania ich oryginalnych potraw, w tym oczywiście chaczapuri serwowanych i w restauracji jak i w gruzińskich domach, które nas gościły.
    Z całego serca polecam tą potrawę !

  • ala 26 listopada 2013 o 18:10

    to jest pyszne!!
    dałam więcej sera, w sumie 400 g, pół na pół twaróg wędzony i ostry żółty + jajko
    po 3 minuty z każdej strony na suchej patelni żeliwnej z grubym dnem
    efekt rewelacja :))

    • Tosia 26 listopada 2013 o 20:44

      Cieszę się, że smakowały 🙂
      I podoba mi się modyfikacja w postaci suchej żeliwnej patelni.
      Pozdrawiam!

  • Gosia 18 listopada 2013 o 19:51

    W przepisie jest 7g drożdzy suszonych, a jeśli dodaję świeże to też 7 g?

    • Tosia 18 listopada 2013 o 21:41

      Świeżych drożdży ok. 15 g. Wcześniej należy przygotować z nich rozczyn. W razie pytań jak to zrobić, służę pomocą 🙂

  • Lidka 10 listopada 2013 o 19:38

    Chlebki wyglądają smakowicie! ale mam pytanie co do Oliwy. Ile wlewamy jej na patelnie? Łyżka, dwie wystarczą? Czy do połowy chlebka?

    • Tosia 11 listopada 2013 o 11:49

      To zależy też od patelni, czy jest np. teflonowa, a może ceramiczna. Od tego zależy ile pochłania tłuszczu i czy chlebki nie będą się przypalały.
      Z tego co pamiętam, u mnie były to mniej więcej 3 łyżki.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia!

  • jula 6 listopada 2013 o 19:13

    raz jadłam ten chlebek w gruzińskiej restauracji (o tej samej nazwie zresztą ;)) i na pewno zrobię go w domu! 😉

  • Kasia 5 listopada 2013 o 16:35

    na jaką grubość nalezy rozpłaszczyć chlebki z farszem?
    zrobiłam wszystko wg. przepisu a nie dość że wyrosły gigantyczne to miałam wrażenie jakby ciasto w środku było surowe (a smażyłam więcej niż 2 min)
    co zrobiłam źle? 😀

    • Tosia 5 listopada 2013 o 16:53

      Chlebki należy rozpłaszczyć dosyć cienko, grubość ok. 1 cm.
      Nie wiem w jaki sposób były wykonywane, ale gdzieś się musiał pojawić błąd, bo przepis był już wielokrotnie sprawdzony.
      Podejrzane wydaje mi się to, ze wyszły gigantyczne. To może oznaczać, że dodała Pani za dużo drożdży. Ile ich było i czy drożdże były świeże, czy suszone?
      Mam nadzieję, że następnym razem się uda 🙂

  • Szybkie gotowanie 4 listopada 2013 o 19:45

    Jak z patelni, na szybko, to przepis dla mnie 😉 Może kiedyś spróbuję, tylko farsz zmienię na inny, bo za serem nie przepadam 😉

    • Tosia 5 listopada 2013 o 08:20

      W takim razie polecam spróbować. A możliwości zmiany farszu jest sporo np. z sosem bolognese, ze szpinakiem, czy na słodko 🙂
      Pozdrawiam.

  • Agata 31 października 2013 o 08:44

    a czy można zrobić ten chleb np. z nutellą, albo z dżemem? 🙂

    • Tosia 31 października 2013 o 08:56

      Właściwie czemu nie! Na słodko również można je przygotować. Do ciasta można jeszcze dodać 2-3 łyżki cukru więcej 🙂

  • Marta 30 października 2013 o 18:17
    Ocena:

    udane:)

  • Doti 28 października 2013 o 14:32

    A czy można użyć mąki typu 550??

  • Asia 27 października 2013 o 17:04

    Dziękuję za przepis! Jako farsz dałam fetę z oregano i bazylią, idealnie się komponuje 🙂

  • wera 26 października 2013 o 20:41

    A mozna zamiast feta zrobic z serem gouda albo edamer i do tego mozarella??

  • niobe7 23 października 2013 o 20:12

    W pkt 7 jest napisane ze czynność powtarzamy. Ale tutaj chodzi tylko o to składanie/zaginanie boków do środka czy też powtórnie nakładamy farsz???
    Będę wdzięczna za odpowiedź
    Przepis wygląda super

    • Tosia 25 października 2013 o 15:57

      Chodziło jedynie o to, że przy każdym placku powtarzamy te same czynności dotyczące zginania boków, nakładania farszu itp.
      Pozdrawiam.

  • Marta 23 października 2013 o 16:00

    Wyszły :)) Rewelacyjnie pyszne! Użyłam świeżych drożdży (zmieszałam z wodą, mlekiem i cukrem) i dodałam trochę mąki żytniej… Lubię kombinować 😀 Dziękuję za przepis!

  • Marta 23 października 2013 o 12:48

    a kiedy wlewamy wodę?? drożdże do mąki razem z cukrem i solą? może Pani to uściślić?:))

  • Ania 22 października 2013 o 22:11

    ula la … wiele dobrego o nich slyszalam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej