Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1.Pomieszaj składniki na zaczyn i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin pod przykryciem szmatki.
wyrabianie
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu pomieszaj wszystkie składniki na ciasto właściwe. Zagnieć aż ciasto będzie miało elastyczną konsystencję a następnie jeszcze kilka minut.
wyrastanie
wyrastanie
3.Rozwałkuj ciasto na płaski placek i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny.
pieczenie
pieczenie
4.Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zrób w cieście charakterystyczne dla focacci dziurki palcami i wstaw ciasto do piekarnika. Piecz ok. 20 minut aż lekko zbrązowieje. Wyjmij z piekarnika i wystudź.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 9 godz 20 min
Czas wyrastania: 9 godz
Czas wypieku: 20 min