Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu
1. Wieczorem mieszamy ze sobą składniki zaczynu. Przykrywamy ściereczką i stawiamy na 8-12 godzin w ciepłym miejscu.
wyrabianie
6 min
wyrabianie
2. Następnego dnia łączymy ze sobą mąkę, zaczyn, mus z dyni, kawałki dyni, kurkumę, drożdże i sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 6 minut.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
3. Po tym czasie przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 2 godziny.
drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie
4. Blat oprószamy mąką (30 g), przekładamy wyrośnięte ciasto i chwilę wyrabiamy, aby ciasto nie było klejące. Formujemy podłużną bagietkę i kładziemy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Boki obkładamy zrolowaną ściereczką, aby bagietka się nie rozrosła na boki. Przykrywamy całość i stawiamy w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny.
pieczenie
25 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni i pieczemy bagietkę przez 20-25 minut, aż się zarumieni. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej