Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy jajka, drożdże suszone, cukier, skórkę i sok z cytryny. Powoli wlewamy letnie mleko. Wyrabiamy 3 minuty mikserem. Gdy ciasto zacznie być elastyczne, a składniki się odpowiednio połączą dodajemy po kawałku zimnego masła i miksujemy jeszcze 2 minuty.
pierwsze wyrastanie
85 min
pierwsze wyrastanie
2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
5 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części: 3 równej wielkości i jedną mniejsza. Z każdej robimy wałeczek. Z 3 wałeczków zaplatamy warkocz. Cieńszy wałeczek kładziemy na uformowanej chałce i nożyczkami tworzymy dekoracyjny wzór.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Tak przygotowane ciasto na cytrynową chałkę zostawiamy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
30 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chałkę smarujemy z wierzchu białkiem. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej