Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, drożdże, cukier, skórkę i sok z cytryny. Powoli wlewamy letnie mleko. Wyrabiamy 3 minuty mikserem. Gdy ciasto zacznie być elastyczne, a składniki się odpowiednio połączą dodajemy po kawałku zimnego masła i miksujemy jeszcze 2 minuty.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części: 3 równej wielkości i jedną mniejsza. Z każdej robimy wałeczek. Z 3 wałeczków zaplatamy warkocz. Cieńszy wałeczek kładziemy na uformowanej chałce i nożyczkami tworzymy dekoracyjny wzór.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Tak przygotowane ciasto zostawiamy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chałkę smarujemy z wierzchu białkiem. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 30 min