Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól i cukier. Dolej oliwę i lekko zagnieć ciasto. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Zagniataj jeszcze dodatkowe 5 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Umieść ciasto w misce i przykryj miskę folią aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. godzinę, aby ciasto podwoiło objętość.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto z miski i zagnieć przez chwilę. Utwórz rulon i podziel go na 6 równych części. Z każdej części uformuj małą, okrągłą bułeczkę. Uformowane bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj całość materiałową szmatką lub folią aluminiową i odstaw do wyrośnięcia jeszcze przez ok. 45 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. W tym czasie wymieszaj wszystkie składniki na chrupiącą warstwę. Mieszanina powinna być gęsta, przypominająca śmietanę. Na 20 minut przed końcem czasu wyrastania, posmaruj bułeczki grubą (na ok. 1 cm) warstwą masy na chrupiącą skórkę, najlepiej używając pędzelka i znowu odłóż w ciepłe miejsce. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wsadź bułeczki i piecz przez ok. 20 minut aż zbrązowieją i popękają.
Ocena czytelników: 1.67 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Ewitka 2 kwietnia 2020 o 06:34

    Jak zrobić pastę ryżową?

    • Tosia 6 kwietnia 2020 o 23:16

      Proszę czytać ze zrozumieniem 🙂

      4. W tym czasie wymieszaj wszystkie składniki na chrupiącą warstwę. Mieszanina powinna być gęsta, przypominająca śmietanę. Na 20 minut przed końcem czasu wyrastania, posmaruj bułeczki grubą (na ok. 1 cm) warstwą masy na chrupiącą skórkę, najlepiej używając pędzelka i znowu odłóż w ciepłe miejsce.

      mąki ryżowej (pasta ryżowa) 120 g
      letniej wody (pasta ryżowa) 120 g
      suszonych drożdży instant (pasta ryżowa) 6 g

  • Jaga 2 marca 2017 o 15:12

    i jeszcze pytanie, czy z innej mąki niż pszenna też się udają?

  • Jaga 2 marca 2017 o 13:24

    Czym można zastąpić drożdże? Jestem na nie uczulona.
    Będę niezmiernie wdzięczna. Przepisy robią wrażenie. Dziękuję za inspiracje.

  • Joanna 8 sierpnia 2012 o 20:38
    Ocena:

    Bułeczki wyszły pyszne 🙂 pomimo zrobienia ciasta ryżowego troszkę „na oko” 🙂

  • Joanna 8 sierpnia 2012 o 18:02
    Ocena:

    Ile to jest gram „1 filiżanka”?

    • Śliwka 9 sierpnia 2012 o 13:06

      Dzień dobry.
      1 filiżanka to mniej więcej 125g mąki, ale najlepiej użyć do wszystkiego filiżanki jednej wielkości to wtedy uzyskamy właściwe proporcje:)
      Pozdrawiam

  • Joanna 2 sierpnia 2012 o 20:52

    Wyglądają cudnie – jutro kupuję mąkę ryżową i spróbuję wypieku 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej