Chlebki chapati
Chlebki chapati to ratunek dla smakoszy pieczywa w lato. Upały zdecydowanie nie sprzyjają staniu w kuchni, szczególnie nad rozgrzanym piekarnikiem. Jestem jednak tak przyzwyczajona do domowego pieczywa, że trudno byłoby mi się zadowolić kupnym. Dlatego, gdy za oknem skwar, można sobie poradzić szykując szybkie podpłomyki z patelni.
Gdyby ktoś z czytelników Smakowitego Chleba zapytał “Po co robić zagraniczne podpłomyki, skoro mamy nasze”? Odpowiem tak: na blogu jest sporo przepisów na polskie wypieki, a ja nie widzę nic złego w poszukiwaniu nowych smaków w kuchniach Dalekiego Wschodu. Dopóki pamiętamy o naszych regionalnych smakach jak chociażby wiejskie podpłomyki z makiem czy cebularze, to wszystko jest ok 🙂
Dzisiaj nabrałam ochoty na kuchnię hinduską, w której popularniejszym dodatkiem do każdej potrawy jest prosty chlebek chapati. Tak naprawdę to takie chlebowe placuszki, po prostu podpłomyki, którymi idealnie czyści się talerz z aromatycznego sosu. W wersji domowej śmiało można je przyrządzić na patelni.
Oryginalnie smaruje je się jeszcze klarowanym masłem ghee. Jako zamiennik wystarczy po prostu topione masło albo odrobina oleju roślinnego. A na wierzch Wasze ulubione smarowidła – u mnie to SmakoWita pasta z ziaren fasoli z czerwoną papryką.
Inne przepisy na domowe płaskie chlebki
Wszystko zjedzone? Po więcej pysznych przekąsek zapraszam na stronę z podpłomykami. Od siebie gorąco polecam tę domową wersję pomidorowego podpłomyka – w całej kuchni roznosi się aromat pomidorów połączonych z orzeźwiającą bazylią.
Jeśli macie dodatkowe pytania o pieczenia chleba – zadajcie proszę w komentarzu.