Przepis

Przesiewanie mąki
2 min
Przesiewanie mąki

1. Mąkę pszenną na cebularze - bułeczki z makiem i cebulą przesiewamy do misy.

Rozpuszczanie masła
5 min
Rozpuszczanie masła

2. W rondelku podgrzewamy mleko, razem z masłem. Gdy masło się rozpuści, odstawiamy, aby mleko ostygło.

Wyrabianie ciasta
10 min
Wyrabianie ciasta

3. Do mąki dodajemy drożdże, cukier, sól. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć, dodajemy rozbełtane jajko i dalej zagniatamy ciasto. Po kilku minutach przekładamy je do naoliwionej misy i przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką. Zostawiamy w cieple na godzinę.

Przygotowanie cebuli
10 min
Przygotowanie cebuli

4. W tym czasie cebule siekamy w piórka (lub grubą kostkę) i wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię z masłem. Przyprawiamy szczypta soli i pieprzem i smażymy kilka minut, aż zacznie robić się złocista. Gotową cebulę zdejmujemy z patelni i mieszamy z makiem.

Formowanie cebularzy
10 min
Formowanie cebularzy

5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części (można je podsypać odrobiną pszennej mąki). Formujemy okrągłe bułeczki, które lekko spłaszczamy. Na bułeczki wykładamy cebulę, brzegi cebularzy smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Cebulowe bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Blaszkę z bułeczkami przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.

Pieczenie
20 min
Pieczenie

6. Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni. Cebularze pieczemy przez 20 minut, aż będą rumiane. Gotowe wyciągamy z piekarnika i studzimy przed podaniem.

Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej