Cebularze – bułeczki z makiem i cebulą
Szukacie smaku prawdziwych cebularzy z Lublina? Zakochacie się w tych cebulowych bułeczkach. Ich legenda sięga podobno czasów Kazimierza Wielkiego. Cebularze – bułeczki z makiem i cebulą są słynne na całą Polskę.
Nie żałujcie nadzienia: dodatek cebuli jest tu najważniejszy. Można ją pokroić w piórka, albo w grubą kostkę. Dla wielbicieli cebuli mam jeszcze przepis na drożdżowe wianki z cebulą i słonecznikiem. To połączenia tradycyjnego ciasta drożdżowego z kuszącym dodatkiem cebuli i chrupiących ziaren słonecznika.
Inne przepisy na domowe płaskie chlebki
Wszystko zjedzone? Po więcej pysznych przekąsek zapraszam na stronę z podpłomykami. Od siebie gorąco polecam tę domową wersję pomidorowego podpłomyka – w całej kuchni roznosi się aromat pomidorów połączonych z orzeźwiającą bazylią.
Jeśli macie dodatkowe pytania o pieczenia chleba – zadajcie proszę w komentarzu.
Lekko zmodyfikowałam przepis, bo brakowało mi 2 składników, ale cebularze wyszły przepyszne! <3
Gdzie przechowywać żeby się nie zeschły?
W chlebaku lub lodówce.
witam. gotowe bułeczki / 8 szt / nie przetrwały 20 minut po wyjęciu z pieca. i rzeczywiście – jak ciasto urośnie wtedy można żałować, że za mało cebulki , przepis wart zapisania , będę częściej tutaj zaglądał , pozdrawiam.
Czy można użyć świeżych drożdży? Jak tak to ile?
Tak można, proszę użyć 15 g świeżych drożdży.