Chlebek do odrywania z masłem orzechowym wzorowany jest na wypieku znanym z USA. Chleb tostowy posmarowany masłem orzechowym i kwaskowatym dżemem to znany przysmak Amerykanów. Kanapka taka pojawiła się w niejednym filmie familijnym i zapewne zapadła w pamięć wielu osobom. Przyznaję, że próbowałam tego połączenia i faktycznie coś w nim jest. Rzadko jednak sięgam po kupny, watowaty chleb tostowy, dlatego kanapka ta nie weszła na stałe do mojego menu.
Postanowiłam dziś zainspirować się tym połączeniem i upiec chlebek do odrywania z masłem orzechowym i powidłami. Od jakiegoś czasu jestem zakochana w puszystych, pszennych wypiekach „do odrywania”. Na blogu był już przepis na podłużny chlebek z pesto i odrywane bułeczki czosnkowe.
Aby trochę odpocząć od takiej formy pieczywa i poeksperymentować z innymi wypiekami, chciałam upiec jeszcze słodką, okrągłą formę chlebka do odrywania. I właśnie to powidła oraz masło orzechowe stały się jego bohaterem 🙂
Chlebek do odrywania z masłem orzechowym na drożdżach
Drożdże są niezbędne do upieczenia chlebka do odrywania z masłem orzechowym. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?”.
Inne przepisy na smakowite wypieki na drożdżach
Wszystko zjedzone? Po więcej pysznych wypieków na drożdżach zapraszam tutaj. Od siebie gorąco polecam drożdżowe wianki z cebulą i słonecznikiem.
Czy można zmodyfikować przepisy i użyć mąki orkiszowej ale z pełnego przemiału lub pełnoziarnistej pszennej typ 1850? Muszę wszystko przerabiać pod kątem insulinooporności,gdzie nie można stosować jasnych mąk.
Z mąki pełnoziarnistej wypiek będzie bardziej zbity i będzie trzeba dać znacznie więcej wody, ale tak, uda się
Pięknie dziękuję za informację. Piękę z Pania chleby na zakwasie i są przepyszne.
Witam. Czy mogę jakoś zastąpić mąkę pszenną w tym przepisie?
Dzień dobry,
Jeśli toleruje Pani orkisz, który jest dawną odmianą pszenicy, ale jednak innym zbożem to śmiało w takich samych proporcjach można użyć orkiszowej jasnej 🙂
Witam.
Przed chwilą wyjęłam go z piekarnika i nie oparłam się , musiałam spróbować jeszcze ciepły. Bardzo szybki i bardzo dobry, powidło daje winny smak i masło orzechowe….. Pycha. Pozdrawiam.