Przepis

Przygotowanie składników
5 min
Przygotowanie składników

1. W misce połącz ze sobą mąki drożdże, sól i cukier.

mieszanie składników
10 min
mieszanie składników

2. Dodaj powoli wodę, cały czas zagniatając ciasto. Dodawaj wodę powoli, do osiągnięcia właściwej konsystencji (może się okazać, że będzie potrzebne jej trochę mniej).

Wyrabianie ciasta
10 min
Wyrabianie ciasta

3. Kiedy osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję, zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.

przygotowanie formy
5 min
przygotowanie formy

4. Ciasto włóż do wysmarowanej tłuszczem formy o długości 15 cm i uklep tak, aby równomiernie ją wypełniło.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

5. Formę przykryj folią aluminiową i odłóż w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny (w tym czasie ciasto powinno podwoić objętość).

pieczenie
45 min
pieczenie

6. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Delikatnie zdejmij folię z formy (najlepiej ją przecinając), posyp ciasto lekko mąką z góry (aby skórka miała ciekawszy wygląd) i bardzo delikatnie umieść ją w piekarniku, uważając, aby ciasto nie opadło. Piecz przez ok. 45 minut aż bochenek zbrązowieje, a wykałaczka po wsadzeniu jej w bochenek będzie sucha, bez śladów przyklejonego do niej ciasta.

studzenie
15 min
studzenie

7. Chleb studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Beata 13 sierpnia 2021 o 00:45
    Ocena:

    Genialny przepis, pyszny chleb

  • matek 20 grudnia 2016 o 06:34
    Ocena:

    A NAJLEPIEJ NIECH PIEKĄ BABKI W PIASKOWNICY PRZED BLOKIEM PRZYNAJMNIEJ JEDEN SKŁADNIK I NIE WYJDZIE ZAKALEC SMACZNEGO .POLECAM

  • Bogusia 8 lutego 2016 o 06:04

    dla diabetyków to bardzo ważna informacja czy chleb jest tylko z żytniej mąki czy z domieszką. ja również zajrzałam na Twój przepis, ponieważ w tytule napisane jest chleb żytni, na którym mi zależy. po odczytaniu okazało się ,że to strata czasu, ponieważ więcej jest mąki pszennej, więc nie wprowadzaj ludzi w błąd, bo to jest bardzo wkurzające. mało kto potrafi upiec prawdziwy żytni chleb….ja piekę tylko z żytniej razowej mąki plus ziarna żyta i zawsze mi opada ale jem takiego gniota bo nie mam wyjścia /jest tyle oszustów piekarzy,że zdrowszy jest taki jak sama upiekę,bo wiem co w nim jest/

  • zielarz68 27 marca 2013 o 21:53

    Chleb żytni razowy w którym przewagę ma mąka pszenna… To jaki on żytni??

  • iwa 19 stycznia 2013 o 12:43

    Dlaczego piszesz, że to jest chleb żytni, skoro większą część stanowi mąka pszenna??? Może zmień nazwę na – MIESZANY i nie wprowadzaj ludzi w błąd!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej