Szukacie prostego przepisu na idealny żytni-razowy bochenek w sam raz do spałaszowania jeszcze na ciepło? Ten przepis jest dla Was!
Mąka żytnia razowa zachowuje się zupełnie inaczej niż mąki, dlatego wymieszałam ją z mąką pszenną chlebową.
Szukacie prostego przepisu na idealny żytni-razowy bochenek w sam raz do spałaszowania jeszcze na ciepło? Ten przepis jest dla Was!
Mąka żytnia razowa zachowuje się zupełnie inaczej niż mąki, dlatego wymieszałam ją z mąką pszenną chlebową.
drożdże suszone instant 2 łyżeczka
mąka pszenna chlebowa typ 650 200 g
letnia woda 250 ml
mąka żytnia razowa 150 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
2 godz. 55 min.
Czas całkowity
2 godz.
Czas wyrastania
45 min.
Czas wypieku
1. W misce połącz ze sobą mąki drożdże, sól i cukier.
2. Dodaj powoli wodę, cały czas zagniatając ciasto. Dodawaj wodę powoli, do osiągnięcia właściwej konsystencji (może się okazać, że będzie potrzebne jej trochę mniej).
3. Kiedy osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję, zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
4. Ciasto włóż do wysmarowanej tłuszczem formy o długości 15 cm i uklep tak, aby równomiernie ją wypełniło.
5. Formę przykryj folią aluminiową i odłóż w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny (w tym czasie ciasto powinno podwoić objętość).
6. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Delikatnie zdejmij folię z formy (najlepiej ją przecinając), posyp ciasto lekko mąką z góry (aby skórka miała ciekawszy wygląd) i bardzo delikatnie umieść ją w piekarniku, uważając, aby ciasto nie opadło. Piecz przez ok. 45 minut aż bochenek zbrązowieje, a wykałaczka po wsadzeniu jej w bochenek będzie sucha, bez śladów przyklejonego do niej ciasta.
7. Chleb studzimy na kuchennej kratce.
Genialny przepis, pyszny chleb
Dziękuję za rekomendację i zachęcam do testowania innych przepisów, a mamy ich sporo 🙂
A NAJLEPIEJ NIECH PIEKĄ BABKI W PIASKOWNICY PRZED BLOKIEM PRZYNAJMNIEJ JEDEN SKŁADNIK I NIE WYJDZIE ZAKALEC SMACZNEGO .POLECAM
dla diabetyków to bardzo ważna informacja czy chleb jest tylko z żytniej mąki czy z domieszką. ja również zajrzałam na Twój przepis, ponieważ w tytule napisane jest chleb żytni, na którym mi zależy. po odczytaniu okazało się ,że to strata czasu, ponieważ więcej jest mąki pszennej, więc nie wprowadzaj ludzi w błąd, bo to jest bardzo wkurzające. mało kto potrafi upiec prawdziwy żytni chleb….ja piekę tylko z żytniej razowej mąki plus ziarna żyta i zawsze mi opada ale jem takiego gniota bo nie mam wyjścia /jest tyle oszustów piekarzy,że zdrowszy jest taki jak sama upiekę,bo wiem co w nim jest/
To jest przepis sprzed 4 lat, do tego koleżanki, z którą prowadziłam tego bloga, więc nie czuję się winna, ale szanuję Pani zdanie. Od tego czasu na blogu pojawiło się mnóstwo przepisów z samej mąki żytniej i chleby są już właściwie nazwane, polecam zatem kilka przepisów i pozdrawiam:
https://smakowitychleb.pl/chleb-zytni-z-zurawina-na-zakwasie/
https://smakowitychleb.pl/zytni-chleb-ze-sliwkami-i-rozmarynem-na-zakwasie/
https://smakowitychleb.pl/chleb-zytnio-gryczany-z-makiem-na-zakwasie/
https://smakowitychleb.pl/prosty-chleb-zytni-na-zakwasie/
https://smakowitychleb.pl/chleb-zytni-prazona-cebulka-czarnuszka/
https://smakowitychleb.pl/razowiec-na-zakwasie/
PANI TOSIU DZIWIE SIE TYM WYPOWIEDZIĄ JAK SĄ TACY MĄDZY TO NIECH SOBIE PIEKĄ PO SWOJEMU ALBO NIECH TEJ MĄKI DODAJĄ LUB UJMĄ PRZECIEŻ TO LUDZIE DOROŚLI I CHYBA Z ROZUMEM.
Chleb żytni razowy w którym przewagę ma mąka pszenna… To jaki on żytni??
Dlaczego piszesz, że to jest chleb żytni, skoro większą część stanowi mąka pszenna??? Może zmień nazwę na – MIESZANY i nie wprowadzaj ludzi w błąd!