Przepis

przygotowywanie zaczynu
360 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki na zaczyn w misce. Przykryj folią i odstaw w temperaturze pokojowej na ok. 6-8 godzin.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu dodaj do zaczynu wszystkie składniki na ciasto właściwe i zagnieć ciasto rękami aż uzyska jednolitą konsystencję.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
3. Odstaw ciasto w misce pod przykryciem szmatki w ciepłym miejscu na ok. 3-4 godziny. Powinno znacznie urosnąć.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
4. Po upływie tego czasu przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej foremki, uklep i odstaw pod przykryciem szmatki w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 2 godziny.
pieczenie
30 min
pieczenie
5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 30 minut aż zbrązowieje z wierzchu. Wyjmij chleb z foremki i z papieru i ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Łucja 29 sierpnia 2023 o 08:51

    Polubiłam przepisy, jem swój chleb. Czekam aż rodzina powie: upiecz dla nas. Może się doczekam . Dziś dziękuję za przepisy, rady i wszystkie komentarze.

    • Małgosia 29 sierpnia 2023 o 08:57

      A ja dziękuję za przemiłe słowa 🙂 Jestem pewna, że rodzina szybko pokocha smak i zapach domowego chleba 🙂

  • Ela 24 czerwca 2015 o 11:13

    Czy ta łyżka zakwasu to ma być zaktywizowany zakwas czy może być łyżka takiego z lodówki???

    • Tosia 24 czerwca 2015 o 21:12

      Dokładnie tak samo jak w przypadku poprzedniego przepis, gdzie Pani o to pytała 🙂 Chodzi o zakwas z lodówki, który zostanie dokarmiony, czyli powstanie zaczyn/aktywny zakwas.
      Zawsze jeśli w przepisie potrzebny jest już dokarmiony zakwas, to jest to zaznaczone wyraźnie w przepisie 🙂
      Pozdrawiam.

      • Ela 24 czerwca 2015 o 23:06

        Gapa ze mnie 😉 Ten przepis pod którym wcześniej o to pytałam robię pojutrze 😉 Jutro robimy powyższy 😀 Przepraszam za podwójne zapytanie. Myślałam że pytałam pod tym przepisem i że po prostu Panie nie odpowiedziały a ja już musiałam wiedzieć czy dokarmiać i kiedy 😀 Już wiem. Dziękuję raz jeszcze 😀 Ale będziemy jeść. Właśnie kończymy jasny żytni i cebulowy 😀

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej