Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy świeżo startą skórkę z pomarańczy, zakwas oraz sól. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy umyty, obrany i pokrojony w kostkę rabarbar. Dodajemy cukier i karmelizujemy przez ok. 5 minut.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Rabarbar dodajemy do mąki i pozostałych składników. Stopniowo zaczynamy wlewać letnią wodę z sokiem z pomarańczy i wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem.
wyrastanie
300 min
wyrastanie
3. Po kilku minutach, gdy ciasto osiągnie formę elastycznej kuli, przekładamy je do misy. Ciasto przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 2 godziny. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, krótko je wyrabiamy i składamy, formując okrągły bochenek. Uformowane ciasto przekładamy do wiklinowego koszyka (wcześniej podsypanego mąką lub wyłożonego ściereczką). Koszyk z ciastem przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscem na 3 godziny.
pieczenie
37 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dni piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem i nacinamy ostrym nożem. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy chleb przez kolejnych 27 minut. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej