Przepis

przygotowywanie składników
30 min
przygotowywanie składników
1. Przygotuj kompot. Rabarbar pokrój na małe kawałki, zasyp cukrem i zalej wodą. Gotuj na średnim ogniu ok. 30 minut a następnie odcedź. Resztę kompotu, nieprzewidzianą do chleba, wypij z przyjemnością.
wyrabianie
6 min
wyrabianie
2. Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże i sól. Powoli dolewaj do nich ciepły kompot z rabarbaru. Dolewaj i zagniataj aż ciasto uzyska elastyczną konsystencję, taką, która nie przykleja się do rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
3. Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia 15-centymetrowej foremce. Uklep w środku, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5h - 2 h.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw foremkę z ciastem chlebowym do piekarnika na ok. 30 minut, aż chleb zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka. Wyjmij chleb z foremki i ostudź na wyjętych kratkach od piekarnika.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej