Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Wrzuć wszystkie składniki do miski i zagnieć rękami, aż ciasto będzie jednolite. Prostokątną formę do pieczenia o długości 20 cm wysmaruj tłuszczem, obsyp mąką i wsadź do niej ciasto na chleb. Lekko uklep je w formie i przykryj materiałową szmatką,
wyrastanie
wyrastanie
2. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera) na noc. Najlepiej, aby było to co najmniej 8 godzin.
pieczenie
pieczenie
3. Rano rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw ciasto, piecz 25 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze 20 minut. Wyjmij ciasto z formy i daj mu ostygnąć.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 8 godz 45 min
Czas wyrastania: 8 godz
Czas wypieku: 45 min