Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie
1. Wrzuć wszystkie składniki do miski i zagnieć rękami, aż ciasto będzie jednolite. Prostokątną formę do pieczenia o długości 20 cm wysmaruj tłuszczem, obsyp mąką i wsadź do niej ciasto na chleb. Lekko uklep je w formie i przykryj materiałową szmatką,
wyrastanie
460 min
wyrastanie
2. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera) na noc. Najlepiej, aby było to co najmniej 8 godzin.
pieczenie
45 min
pieczenie
3. Rano rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw ciasto, piecz 25 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze 20 minut. Wyjmij ciasto z formy i daj mu ostygnąć.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Gosia 1 października 2020 o 09:42

    Witam,
    czy ten chleb bedzie dobrym wyborem na pierwszy wypiek z nowo wychodowanego zakwasu pszennego?
    Uzyc wowczas ciagle tylko 100g tego zakwasu czy dodac wiecej? wlasnie zrobilam ostatnie dokarmienie i mam fure nowego, fajnego i aktywnego zakwasu pszennego…
    A moze uzyc starego juz zakwasu zytniego?

    • Gosia 1 października 2020 o 09:44

      no i przepraszam za blad ortograficzny:-(

    • Tosia 5 października 2020 o 12:36

      Można próbować 🙂 Tylko nie zwiększamy ilości zakwasu, być może po prostu będzie musiał rosnąć dłużej. Powodzenia!

  • Tamara 3 września 2013 o 13:08
    Ocena:

    Wspanialy chleb! Wlasnie go upieklam. Na zakwasie zytnio pszennym.
    Mysle, ze mozna go upiec na jakimkolwiek zakwasie.
    Mam jednak jedno zastrzezenie: Jesli nie lubi sie za duzo soli w jedzeniu to lyzeczke soli trzeba ominac, w pesto jest wystarczajaco duzo soli.
    Pozdrawiam,
    Tamara

  • Karolina 19 czerwca 2013 o 20:37

    Spróbuje z zakwasu żytniego zrobić pszenny, jak tylko mi się uda zabieram się za ten chlebek (:

    Pozdrawiam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej