Chleb z amarantusem
Uważam, że w kuchni ważny jest złoty środek. Staram się odżywiać zdrowo, ale nie rezygnuję w pełni z produktów, które lubię. Pozwalam sobie na małe grzeszki, ale jednocześnie przemycam do wielu dań zdrowe produkty.
Jednym z takich składników jest amarantus – znany również pod nazwą szarłat lub jako zboże przyszłości. To niesamowite, bo te małe nasionka zawierają więcej błonnika niż owies, więcej wapnia niż mleko, są lekkostrawne i bezglutenowe (dlatego na pewno kiedyś przygotuję z nim bezglutenowy wypiek, tym razem jednak wybrałam klasyczny chleb). A jego cenne właściwości mogłabym wymieniać o wiele dłużej. Podobnie jak z komosą ryżową, z którą przepisy znajdują się już na blogu. Oba produkty można już dostać w większych supermarketach, zamawiając je przez Internet lub w sklepach ze zdrową żywnością.
Ciekawą formą amarantusa jest tak zwany popping, czyli ekspandowane (dmuchane) nasiona, które smakują trochę jak lekko orzechowy popcorn czy preparowany ryż. Można nimi posypywać sałatki, jogurty z owocami lub dodawać do chleba. Tak jak ja dzisiaj do chleba z amarantusem! Od razu podpowiem, że amarantus w postaci poppingu (ekspandowane ziarna) – należy wsypać na początku wyrabiania. Jeśli miałoby to być ziarno w naturalnej formie – należy je wcześniej ugotować i dodać mniej wody do ciasta.
Więcej domowych chlebów
Dla fanów tradycyjnych chlebów mam też przepis na bochenek ze starych odmian pszenicy, czyli chleb z płaskurki, jak i przepis na chleb z samopszy na zakwasie. Drożdżowym i równie smakowitym wypiekiem jest portugalski chleb wodny czy mięciutki domowy chleb tostowy.
Wasze opinie są dla mnie ważne – podzielcie się wrażeniami!
Mam nadzieję, że zachęciłam Was do wypróbowania przepisu na chleb z amarantusem. Jestem ciekawa, jak Wam poszło i jakie macie wrażenia po upieczeniu. Może macie swoje ulubione dodatki do chleba, które chcielibyście polecić innym? A może spróbowaliście zmodyfikować przepis, dodając coś od siebie? Dajcie znać w komentarzach! Zachęcam też do wstawiania zdjęć smakowitych wypieków!