Ostatnio niezwykle popularne są tak zwane "superfoods", produkty o niewiarygodnych właściwościach odżywczych, które traktowane są jak superbohaterowie w swoim fachu. Należy do nich między innymi komosa ryżowa, inaczej zwana quinoa. Jest bogata w witaminy, białko i składniki odżywcze, które są niezbędne dla naszego organizmu. A oprócz tego jest niezwykle pyszna.

Zakochałam się w komosie ryżowej już jakiś czas temu. Uwielbiam łączyć ją na przykład z sosem pomidorowym, lub jeść ją na śniadanie ugotowaną na mleku. Dodanie ją do chleba było już tylko kwestią czasu. I wyszło niezwykle dobrze.

Chleb z quinoa

Powiem szczerze, ten chleb jest niezwykle pyszny. Jest miękki, o delikatnym miąższu i chrupiącej skórce. Jedno wielkie "wow". A gdy dodać do tego właściwości odżywcze komosy ryżowej... czego chcieć więcej?:)

Chleb z komosą ryżową (na zakwasie pszennym)
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Skladniki
  • Zaczyn:
  • 50 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 ml ciepłej wody
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • pół szklanki komosy ryżowej
  • szklanka wody + 200 ml
Instrukcja
  1. Pomieszaj składniki na zaczyn aż stworzą jednolitą masę. Odstaw w temperaturze pokojowej na 6-8 godzin. Możesz po upływie tego czasu wsadzić zaczyn do lodówki i trzymać go w niej do 2 dni.
  2. Pół szklanki komosy ryżowej (standardowa wielkość szklanki, ważne aby trzymać się proporcji komosy do wody) przepłucz zimną wodą na sitku. Umieść ją w garnku i zalej szklanką wody. Gotuj około 20-25 minut aż komosa pochłonie wodę. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Pomieszaj wszystkie składniki na ciasto właściwe (razem z wcześniej ugotowaną w 1 szklance wody komosą). Zagnieć tworząc jednolite, elastyczne, odchodzące od ręki ciasto.
  4. Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia 20 centymetrowej foremce i uklep.
  5. Przykryj foremkę materiałową szmatką i odstaw na 6-8 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz chleb ok. 40 minut.
  8. Wyjmij z foremki i z papieru i ostudź na wyjętej z piekarnika kratce, aby nie zagrzał się od spodu.
  9. Kromka chleba świetnie pasuje do Smakowitej Pajdy, smalczyku roślinnego.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Joanna 7 maja 2021 o 21:26

    Hej! Rozumiem, że szklanka wody w proporcjach ma posłużyć do gotowania komosy a proporcja wody do ciasta właściwego to 200 ml?

    • Małgosia 8 maja 2021 o 09:10

      Dokładnie 🙂
      125ml wody do zaczynu,
      200ml (szklanka) do gotowania komosy
      i 200ml (szklanka) do ciasta właściwego.

  • Jula 1 lutego 2020 o 01:24

    Czy można ten chleb upiec na zakwasie żytnim ?

  • Karolina 4 marca 2017 o 03:12

    Jakiej mąki użyć? Czy typ 1850 będzie ok?

    • Tosia 4 marca 2017 o 20:23

      Mąka pszenna jasna, czyli np. typ 650 lub 550. Jeśli typ 1850, czyli graham to wymieszana pół na pół z mąką jasną 🙂

  • mila 8 grudnia 2013 o 19:09

    Kiedy/na ktorym etapie nalezy dodac do ciasta komose?

    • Śliwka 15 grudnia 2013 o 21:57

      Faktycznie, zauważyłam że źle się wyraziłam. Komosę dodajemy do ciasta właściwego. Już poprawiłam, pozdrawiam:)

  • igis 16 listopada 2013 o 20:41

    Chyba przepis trochę niekonkretny- brak ilości wody w zaczynie oraz w przepisie pominieta jest komosa..

    • Śliwka 23 listopada 2013 o 10:26

      W przepisie znajduje się i woda w zaczynie i komosa ryżowa w cieście właściwym. Przepis należy czytać poziomo.
      Pozdrawiam,

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis