Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę pszenną i mąkę pszenną razową mieszamy z amarantusem, drożdżami i solą. Dodajemy miód lub syrop z agawy i stopniowo wlewamy letnią wodę, wyrabiając ciasto. Kontrolujemy konsystencję dodając więcej lub mniej wody, jeśli to konieczne. Ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej, ale niezbyt suchej kuli. Potrwa to ok. 5 minut lub dłużej w zależności od energii włożonej w wyrabianie ciasta.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę (o wymiarach 11x30 cm) smarujemy oliwą lub masłem i posypujemy mąką razową lub wykładamy papierem do pieczenia. Wyrobione ciasto na chleb z amarantusem dzielimy na 3 części, z których formujemy równej wielkości kule. Przekładamy je do formy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1-1,5 h do wyrastania.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Pod koniec wyrastania chleba rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni C. Wyrośnięte ciasto skrapiamy lekko wodą i posypujemy amarantusem lub mąką razową. Formę wkładamy do piekarnika. Chleb z amarantusem pieczemy przez 15 minut, następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy jeszcze około 20 minut lub do chwili, gdy skórka ładnie się zarumieni. Chleb z amarantusem po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce kuchennej.
Pasta z fasoli z jabłkiem i cebulą
Lubisz oryginalne, pełne smaku przekąski? SmakoWita pasta z ziaren fasoli z cebulą i jabłkiem sprawdzi się idealnie.
Więcej o tym wariancie
Ziarna fasoli
Fasola to jedna z najpopularniejszych roślin wśród strączków. Ze względu na różnorodność odmian i właściwości odżywcze, fasola znajduje zastosowanie w tradycyjnej, ale i w nowoczesnej kuchni.
Dowiedz się więcej