Przepis

przygotowywanie składników
10 min
przygotowywanie składników
1. Do wody wsypujemy drożdże instant i mieszamy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż zaczną się pienić.
Wyrabianie ciasta
5 min
Wyrabianie ciasta
2. Do rozczynu drożdżowego dosypujemy mąkę wymieszaną z solą. Mieszamy drewanianą łyżką do połączenia się składników.
pierwsze wyrastanie
30 min
pierwsze wyrastanie
3. Ciasto rozciągamy i zakładamy na wierzch kilka, kilkanaście razy, aż ciasto zacznie stawiać opór.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
4. Ciasto na chleb z airfryera przykrywamy szczelnie i pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
formowanie
5 min
formowanie
5. Z wyrośniętego ciasta delikatnie formujemy kulę i obtaczamy w ziarnach.
pieczenie
45 min
pieczenie
6. Foremkę o wymiarach około 20x20cm wstawiamy do air fryera. Ustawiamy temperaturę 200 stopni C i rozgrzewamy 10 minut. Po tym czasie uformowany chleb przekładamy do rozgrzanej formy. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 10-15 minut. W razie konieczności 5 minut przed końcem pieczenia odwracamy bochenek, aby dopiekł się od spodu.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej