Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. Mleko mieszamy z wodą. Dodajemy drożdże i cukier, a następnie mąkę pszenną i olej rzepakowy. Mieszamy krótko. Dodajemy sól i zagniatamy ciasto tak długo, aż stanie się elastyczne. Ciasto powinno być miękkie, ale odchodzić od dłoni.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Dobrze wyrobione ciasto na bułki przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W 45 minut ciasto powinno podwoić swoją objętość.
formowanie
10 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i formujemy 8 okrągłych bułek.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Uformowane bułki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po 20-30 minutach powinny być lekkie i napuszone. Nacinamy je ostrym nożem.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Bułeczki układamy w misie air fryera zachowując niewielkie odstępy pomiędzy nimi. Skrapiamy je wodą i zamykamy urządzenie. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Na 5 minut przed końcem pieczenia można odwrócić bułki spodem do góry, by równomiernie się dopiekły. Czas i temperatura mogą nieznacznie różnić się w zależności od posiadanego urządzenia air fryer.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej