Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Mąkę przesiewamy do misy i mieszamy z cukrem, suszonymi drożdżami, solą i posiekanym drobno szczypiorkiem. Do suchych składników zaczynamy stopniowo wlewać letnią wodę i dokładać po łyżce mascarpone, cały czas wyrabiając ciasto.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Po 5 minutach wyrabiania, osiągnie ono formę elastycznej kuli, którą przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, chwilę zagniatamy, formujemy podłużny bochenek, który wkładamy do formy keksówki (wyłożonej wcześniej pergaminem). Ciasto w formie przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu jeszcze na 45-60 minut.
pieczenie
40 min
pieczenie
4.Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. Chleb podpiekamy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy przed krojeniem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Lidia 22 grudnia 2016 o 09:58

    Najlepszy chleb tostowy, jaki do tej pory jadłam!

  • Bożena 18 października 2016 o 05:26

    Zrobiłam..pyszny.polecam.

  • Justyna 23 listopada 2013 o 22:45

    Dziękuję za odpowiedź 🙂 po wsypaniu składników do miski okazało się, że skończyły się drożdże więc i tak musiałam wyjść – przy okazji kupiłam szczypiorek 😉
    Chleb wyszedł dobry ale trochę się kruszył i łamał. Czy to specyfik chleba tostowego czy mogłam coś źle zrobić? Ok. 200g mąki zastąpiłam mąką pszenną razową – może dlatego?

    • Tosia 24 listopada 2013 o 09:25

      Właściwie za pomocą intuicji odpowiedziała Pani sobie już sama. Modyfikacja w postaci wprowadzenia mąki razowej/pełnoziarnistej wymaga dodania większej ilości wody, myślę, że na pewno o jakieś 50 ml. Dlatego, że mąką razowa potrzebuje więcej płynu w cieście.
      Chleb, który się kruszy, zapewne ma w sobie właśnie za mało wody. Dlatego też jest suchy.
      Więcej na ten temat tutaj: https://smakowitychleb.pl/dlaczego-moj-chleb-sie-nie-udal-czesc-1/
      Pozdrawiam 🙂

  • Justyna 20 listopada 2013 o 17:43

    Witam
    Mam ogromną ochotę na ten chlebek ale nie mam szczypiorku… na dworze zimno i nie chce mi się wychodzić 😉 Mogę nie dodawać szczypiorku lub zastąpić go czymś innym?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej