Mam słabość do chleba tostowego. Gdybym nie piekła pieczywa w domu, miałabym z tym problem. Za każdym razem, gdy zdarzy mi się kupić chleb na tosty w sklepie, mam świadomość tego, że nie jest to korzystny produkt dla mojego zdrowia. Biorąc do ręki kromkę chleba i ściskając ją, w odróżnieniu od prawdziwego chleba, zamiast wrócić do swojej pierwotnej formy, zamienia się ona w kulkę.
Na szczęście chleb ten mogę sobie upiec sama.
Na blogu pojawiły się już 3 przepisy na chleb tostowy: z ziarnami, klasyczny i pełnoziarnisty (przepis Śliwki). Co prawda nie miałam okazji spróbować pełnoziarnistego, ale w porównaniu do pozostałych dwóch, dzisiejszy został moim faworytem. Wszystko dzięki dodatkowi kremowego mascarpone i szczypiorku. Jego miąższ jest bardzo delikatny, a jedząc go mamy pewność, z jakich składników został upieczony.
Najlepszy chleb tostowy, jaki do tej pory jadłam!
Wow, cieszę się!
Zrobiłam..pyszny.polecam.
Dziękuję za odpowiedź 🙂 po wsypaniu składników do miski okazało się, że skończyły się drożdże więc i tak musiałam wyjść – przy okazji kupiłam szczypiorek 😉
Chleb wyszedł dobry ale trochę się kruszył i łamał. Czy to specyfik chleba tostowego czy mogłam coś źle zrobić? Ok. 200g mąki zastąpiłam mąką pszenną razową – może dlatego?
Właściwie za pomocą intuicji odpowiedziała Pani sobie już sama. Modyfikacja w postaci wprowadzenia mąki razowej/pełnoziarnistej wymaga dodania większej ilości wody, myślę, że na pewno o jakieś 50 ml. Dlatego, że mąką razowa potrzebuje więcej płynu w cieście.
Chleb, który się kruszy, zapewne ma w sobie właśnie za mało wody. Dlatego też jest suchy.
Więcej na ten temat tutaj: https://smakowitychleb.pl/dlaczego-moj-chleb-sie-nie-udal-czesc-1/
Pozdrawiam 🙂
Witam
Mam ogromną ochotę na ten chlebek ale nie mam szczypiorku… na dworze zimno i nie chce mi się wychodzić 😉 Mogę nie dodawać szczypiorku lub zastąpić go czymś innym?
Witam serdecznie.
Do ciasta nie trzeba dodawać szczypiorku, można z niego w ogóle zrezygnować, albo zastąpić ziołami/smażona cebulką jak w tym przepisie: https://smakowitychleb.pl/chleb-cebulowy/
Pozdrawiam 🙂