Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Mąkę przesiewamy do misy i mieszamy z cukrem, suszonymi drożdżami, solą i posiekanym drobno szczypiorkiem. Do suchych składników zaczynamy stopniowo wlewać letnią wodę i dokładać po łyżce mascarpone, cały czas wyrabiając ciasto.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Po 5 minutach wyrabiania, osiągnie ono formę elastycznej kuli, którą przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, chwilę zagniatamy, formujemy podłużny bochenek, który wkładamy do formy keksówki (wyłożonej wcześniej pergaminem). Ciasto w formie przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu jeszcze na 45-60 minut.
pieczenie
40 min
pieczenie
4.Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. Chleb podpiekamy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy przed krojeniem.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej