Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin.
wyrabianie
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu poszatkuj chilli. Dodaj do zaczynu wszystkie składniki na ciasto właściwe. Zagnieć ciasto rękami, aby stworzyło jednolitą masę. Ciasto powinno być lekko lepkie, ale elastyczne. Wyrabiaj je chwilę.
wyrastanie
wyrastanie
3. Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej blaszce. Odstaw w ciepłe miejsce (na przykład w piekarniku rozgrzanym do max. 50 stopni) na ok. 3 godziny. Ciasto powinno w tym czasie znacznie urosnąć.
pieczenie
pieczenie
4. Wyjmij ciasto z piekarnika i rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto z powrotem i piecz ok. 25 minut aż zbrązowieje. Wyjmij ciasto z blachy i z papieru i odstaw do ostygnięcia na wyjętej z piekarnika kratce.
Smakowita
Wystudzoną kromkę posmaruj Smakowitą de Luxe
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 9 godz 25 min
Czas wyrastania: 9 godz
Czas wypieku: 25 min