Przepis

przygotowywanie zaczynu
360 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin.
wyrabianie
3 min
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu poszatkuj chilli. Dodaj do zaczynu wszystkie składniki na ciasto właściwe. Zagnieć ciasto rękami, aby stworzyło jednolitą masę. Ciasto powinno być lekko lepkie, ale elastyczne. Wyrabiaj je chwilę.
wyrastanie
180 min
wyrastanie
3. Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej blaszce. Odstaw w ciepłe miejsce (na przykład w piekarniku rozgrzanym do max. 50 stopni) na ok. 3 godziny. Ciasto powinno w tym czasie znacznie urosnąć.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. Wyjmij ciasto z piekarnika i rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto z powrotem i piecz ok. 25 minut aż zbrązowieje. Wyjmij ciasto z blachy i z papieru i odstaw do ostygnięcia na wyjętej z piekarnika kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Anna 6 lipca 2020 o 10:15

    Ponowię pytanie, bo widzę, że w przepisie jest jednak zakwas pszenny LUB żytni – wyjdzie też fajnie na żytnim ? 🙂

    • Tosia 29 września 2020 o 19:41

      Tak, można je stosować zamiennie, proporcje bez zmian, a który wybrać to już kwestia gustu 🙂

  • Dosia 21 października 2014 o 11:50
    Ocena:

    Czy mogę w tym przepisie wykorzystać zakwas żytni zamiast pszennego?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej