Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn. Odstaw w temperaturze pokojowej, pod przykryciem folii, na ok. 6-8 godzin. Na zaczynie powinny pokazać się bąbelki.
wyrabianie
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu dodaj do zaczynu składniki na ciasto właściwe. Zagnieć ciasto rękami, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Od tego momentu zacznij odliczać ok. 4 godziny, podczas których w odstępach godzinnych mieszaj ciasto ręką. Ciasto powinno przez cały ten czas leżakować w ciepłym miejscu (cieplejszym niż temperatura pokojowa). Po upływie tego czasu powinno się zauważyć, że ciasto mocno się podniosło.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Przenieś ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej foremki (może być też nieco większa) i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 2-3 godziny.
pieczenie
pieczenie
5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz chleb ok. 30 minut, wyjmij i ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 12 godz 30 min
Czas wyrastania: 12 godz
Czas wypieku: 30 min