Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

Przygotowanie
Przygotowanie
  • Mąki wsypujemy do misy. Dodajemy drożdże, sól, posiekane listki rozmarynu i pokrojone w kostkę jabłka. Wlewamy powoli letnią wodę oliwą i wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut.
  • Elastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
Przygotowanie
Przygotowanie
  • Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 części, z każdej z nich formujemy bułeczkę, którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
Wypiekanie
Wypiekanie
  • Wyrośnięte bułki wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach, następnie studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
  • Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 50 min
Czas wyrastania: 30 min
Czas wypieku: 15 min