O zdrowotnych właściwościach jabłek nie trzeba przypominać chyba nikomu. Ostatnio w Polsce mają też dobrą passę. W pełni popieram akcję jedzenia polskich jabłek, gdyż te owoce są naprawdę bliskie mojemu sercu i przede wszystkim żołądkowi!
Poza ich nałogowym spożywaniem, jabłka często wykorzystuję w pieczywie. Świetnie się z nim łączą i jako dodatek pokrojony w kostkę i w formie musu. Stosuje je wymiennie, bo nie mogę się zdecydować, którą wersję lubię najbardziej. Dzisiaj postawiłam na tę pierwszą, dzięki temu w pieczywie wyczuwalny jest smak jabłka praktycznie w każdym kęsie.
Do chleb postanowiłam dodać sezam. Nie jest to może oczywiste połączenie, ale jego słodkawy, nieco orzechowy posmak świetnie się komponuje z owocami. A ja mam pyszny, pięknie wyrośnięty bochenek, który jest tak miękki, że aż rozpływa się w ustach!
Czy ilość zakwasu żytniego powinna być taka sama jak w przypadku pszennego?
Są różne przepisy. W jednych więcej, w innych mniej, ale zasada jest zawsze podobna.