Przepis

przygotowywanie zaczynu
360 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn. Odstaw w temperaturze pokojowej, pod przykryciem folii, na ok. 6-8 godzin. Na zaczynie powinny pokazać się bąbelki.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu dodaj do zaczynu składniki na ciasto właściwe. Zagnieć ciasto rękami, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
pierwsze wyrastanie
240 min
pierwsze wyrastanie
3. Od tego momentu zacznij odliczać ok. 4 godziny, podczas których w odstępach godzinnych mieszaj ciasto ręką. Ciasto powinno przez cały ten czas leżakować w ciepłym miejscu (cieplejszym niż temperatura pokojowa). Po upływie tego czasu powinno się zauważyć, że ciasto mocno się podniosło.
drugie wyrastanie
180 min
drugie wyrastanie
4. Przenieś ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej foremki (może być też nieco większa) i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 2-3 godziny.
pieczenie
30 min
pieczenie
5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz chleb ok. 30 minut, wyjmij i ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej