Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj składniki na zaczyn w misce i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin.
wyrabianie
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu ugotuj amarantus zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż ziarno pochłonie całą wodę. Wystudź. Pomieszaj wszystkie składniki na ciasto właściwe i zagnieć. Ciasto powinno mieć jednolitą, elastyczną konsystencję.
wyrastanie
wyrastanie
3. Gdy taką konsystencję osiągnie, przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia, 30-centymetrowej foremki. Uklep ciasto w foremce i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod szmatką na ok. 4 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Przed upływem tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 35 minut. Wystudź na wyjętej z piekarnika kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 10 godz 35 min
Czas wyrastania: 10 godz
Czas wypieku: 35 min