Przepis

przygotowywanie zaczynu
360 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj składniki na zaczyn w misce i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu ugotuj amarantus zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż ziarno pochłonie całą wodę. Wystudź. Pomieszaj wszystkie składniki na ciasto właściwe i zagnieć. Ciasto powinno mieć jednolitą, elastyczną konsystencję.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
3. Gdy taką konsystencję osiągnie, przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia, 30-centymetrowej foremki. Uklep ciasto w foremce i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod szmatką na ok. 4 godziny.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Przed upływem tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 35 minut. Wystudź na wyjętej z piekarnika kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Klaudia 16 listopada 2017 o 22:19

    Mam dużo poppingu z amarantusa – ile musialabym go dac i jak to zrobic? Dziekuje za pomoc

  • Czereśnia 2 kwietnia 2015 o 12:13

    Razowego z amarantusem jeszcze nie piekłam…
    Pogody, słońca, radości,
    W niedzielę dużo gości,
    W poniedziałek dużo wody,
    to dla zdrowia i urody.
    Dużo jajek kolorowych,
    Świąt wesołych oraz zdrowych!
    Pozdrawiam:)

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej