Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do dużej misy wsypujemy mąkę pszenną oraz mąkę żytnią. Dodajemy resztę suchych składników, czyli : drożdże, sól. Wodę podgrzewamy, tak by osiągnęła temperaturę ok. 35-45 stopni. Wlewając powoli wodę mieszamy wszystkie składniki razem. Następnie wyciągamy ciasto z misy i zagniatamy je na chleb przez 5 minut (blat możemy oprószyć mąką). Przekładamy ciasto ponownie do misy, przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Po 20 minutach w środek ciasta wbijamy szpikulec (lub drewniany patyczek). Dzięki temu ciasto się napowietrzy. Zostawiamy chleb do wyrośnięcia na jeszcze 25 minut.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie formujemy okrągły chleb, kładziemy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb możemy naciąć np. na krzyż lub gwiazdę (widoczne na zdjęciu). Ciasto przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Smakowita
Ocena czytelników: 2 z 10 ocen
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 40 min