Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

mieszanie składników
mieszanie składników

1. Do dużej misy wsypujemy mąkę pszenną oraz mąkę żytnią. Dodajemy resztę suchych składników, czyli : drożdże, sól. Wodę podgrzewamy, tak by osiągnęła temperaturę ok. 35-45 stopni. Wlewając powoli wodę mieszamy wszystkie składniki razem.

Wyrabianie ciasta
Wyrabianie ciasta

2. Następnie wyciągamy ciasto z misy i zagniatamy je na chleb przez 5 minut (blat możemy oprószyć mąką). Przekładamy ciasto ponownie do misy, przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce.

wyrastanie
wyrastanie

3. Po 20 minutach w środek ciasta wbijamy szpikulec (lub drewniany patyczek). Dzięki temu ciasto się napowietrzy. Zostawiamy chleb do wyrośnięcia na jeszcze 25 minut.

formowanie
formowanie

4. Po tym czasie formujemy okrągły chleb. Uformowany bochenek układamy w koszyku do wyrastania lub durszlaku/misce wyłożonej ściereczką oprószoną mąką. Przykrywamy i zanosimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.

nacinanie
nacinanie

5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb nacinamy według uznania, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem.

pieczenie
pieczenie

6. Pieczemy przez 40 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Smakowita
Ocena czytelników: 2 z 10 ocen
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 40 min