Przepis

mieszanie składników
mieszanie składników

1. Do dużej misy wsypujemy mąkę pszenną oraz mąkę żytnią. Dodajemy resztę suchych składników, czyli : drożdże, sól. Wodę podgrzewamy, tak by osiągnęła temperaturę ok. 35-45 stopni. Wlewając powoli wodę mieszamy wszystkie składniki razem.

Wyrabianie ciasta
Wyrabianie ciasta

2. Następnie wyciągamy ciasto z misy i zagniatamy je na chleb przez 5 minut (blat możemy oprószyć mąką). Przekładamy ciasto ponownie do misy, przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce.

wyrastanie
wyrastanie

3. Po 20 minutach w środek ciasta wbijamy szpikulec (lub drewniany patyczek). Dzięki temu ciasto się napowietrzy. Zostawiamy chleb do wyrośnięcia na jeszcze 25 minut.

formowanie
formowanie

4. Po tym czasie formujemy okrągły chleb. Uformowany bochenek układamy w koszyku do wyrastania lub durszlaku/misce wyłożonej ściereczką oprószoną mąką. Przykrywamy i zanosimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.

nacinanie
nacinanie

5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb nacinamy według uznania, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem.

pieczenie
pieczenie

6. Pieczemy przez 40 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Ocena czytelników: 2.62 z 13 ocen

Wasze komentarze

  • Mirek 30 maja 2024 o 14:33
    Ocena:

    Zrobiłem go w maszynie ale dodałem pół łyżeczki cukru oraz kapke oleju:)
    Pychotka polecam:)

  • Jacek 28 lipca 2023 o 14:40
    Ocena:

    Ja wszystko mieszałem w lidlomiksie wg instrukcji.
    Teraz przełożyłem do wyrośnięcia i po 20min wyszedł z miski. Wołanie nie pomaga, przeszedłem do rękoczynów. 🙃🙂
    Póki co jest w foremce, ale nie nie sądzę że tam zostanie.
    Zobaczymy
    PS
    Jeśli się zupełnie nie uda, też będę zadowolony bo więcej nie będę robił. Pozdrawiam

  • Agnieszka 4 kwietnia 2023 o 21:22

    Mi niestety nie wyszedł ten chleb…Nie urósł a po upieczeniu twardy jak skala. Wszystko robiłam wg.wskazowek przepisu..czy ktoś miał podobny problem? Może kiedyś spróbuję upiec go jeszcze raz.

    • Małgosia 4 kwietnia 2023 o 23:15

      Jeśli ciasto nie rosło, to chleb niestety nie mógł wyjść smaczny. Proszę przeanalizować cały proces przygotowania i jakość składników. Gdzieś niestety musiał pojawić się błąd.

  • Maks 26 stycznia 2023 o 00:49
    Ocena:

    W jakiej temperaturze i jak długo piec chleb z dwóch lub trzech porcji?

    • Małgosia 26 stycznia 2023 o 01:02

      Czas pieczenia nie powinien się bardzo zmienić. Dużo zależy od piekarnika, ale zakładam 5-10 minut dłużej.

  • LIDIA 1 września 2022 o 14:19

    Mąka pszenna typ 650,czy można zastąpić mąką chlebową przepis na chleb pszenno-żytni

    Odpisała Pani za co oczywiście dziekuję,że mozna,teraz tylko pytanie czy tej mąki chlebowej też 225 gram?

    • Małgosia 1 września 2022 o 23:48

      Tak, tu nie powinno się nic zmienić. Podczas mieszania zawsze warto mieć przygotowaną porcję płynu, bo mąki miewają różną chłonność, ale to tak jak przy każdym przepisie.

  • LIDIA 30 sierpnia 2022 o 14:58

    Mąka pszenna typ 650,czy można zastąpić mąką chlebową przepis na chleb pszenno-żytni

  • Minika 16 lipca 2022 o 14:34

    Chleb robię pierwszy raz, niw byłam w stanie go wyrobić tak jak jest na zdjęciu. Pomimo podstpabia makącaly czas kleił się do rąk i był ciemniejszy. Gdzie popełniłam błąd?

    • Małgosia 17 lipca 2022 o 11:03

      Jeśli do ciasta podczas wyrabiania i formowania trafiła dodatkowa i nieprzetworzona przez proces fermentacji mąka, to proporcje zostały zaburzone i stąd możliwa różnica w wyglądzie gotowego chleba lub źle została przeprowadzona fermentacja. Ciasto z dodatkiem maki żytniej jest nieco bardziej klejące niż na samej mące pszennej, warto pomagać sobie zwilżonymi dłońmi lub odrobiną oliwy.
      Zastanawiam się tez czy użyto dokładnie takich samych mąk jak w przepisie skoro chleb wyszedł ciemny.

  • Ania 2 stycznia 2022 o 11:26

    A czy chlebek ma szansę się udać jeśli zamiast mąki żytniej typ 720 dam żytnią typ 960? Jaką ilością drożdży świeżych zastąpić suszone?

    • Małgosia 2 stycznia 2022 o 21:10

      Tak uda się. Będzie ciemniejszy i być może będzie trzeba dodać więcej wody, ale jak najbardziej można pokusić się o taką modyfikację.
      Polecam wpis jak przeliczać drożdże świeże i suszone by stosować je zamiennie. Należy jednak pamiętać, że przy drożdżach świeżych trzeba najpierw przygotować rozczyn drożdżowy.

  • Kasia 25 listopada 2017 o 13:28
    Ocena:

    Jestem zachwycona tym chlebkiem jak i moja rodzina. Jest to pierwszy chleb w moim życiu, który sama zrobiłam. Teraz planuje zrobić na zakwasie, zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam 🙂

  • piotr79 27 czerwca 2017 o 00:46

    Dobry wieczór, jest późno ale piekę chleb, znaczy na razie rośnie, rozgrzewam piekarnik. lecz foremka jest za mała bo już wychodzi… poza nią….:):):) zwiększyłem razy dwa wszystkie składniki soli dałem 3 i 1/2 łyżeczki… coś za dużo mi się wydawało na oko tej soli zobaczę jak wyjdzie jutro rano….

  • Urszula 21 maja 2017 o 17:33
    Ocena:

    Teraz będzie gościł na naszym stole , nie tylko od święta ale na co dzień !!!

  • Urszula 21 maja 2017 o 17:31

    SUPER CHLEB POLECAM SERDECZNIE !!! Piekłam różne chleby ale ten przebija inne na głowę smakiem i konsystencją a nawet zapachem , pozdrawiam serdecznie Urszula.

  • Mirka 5 kwietnia 2017 o 19:16

    Nie będę się rozpisywała. Napisze krótko – chlebek bardzo dobry

  • Ewa 16 marca 2017 o 16:41

    Chlebek fantastyczny. Wszystko się udało. Zapach w domu podczas pieczenia nieziemski. Wszystkim smakował więc na stałe zagości w naszej kuchni. Pozdrawiamy.

  • Karolina 4 października 2016 o 21:06
    Ocena:

    Rewelacja

  • Karolina 4 października 2016 o 21:05

    Chleb jest tak pyszny, że przepis krąży juz od dawna po całej rodzinie i znajomych .Najlepiej piec od razu ze dwa bochenki, bo znika jeszcze ciepły

  • Magda 3 lutego 2016 o 15:42
    Ocena:

    A piekarnik ustawiamy gora/dół czy na wiatrak?

  • Dagmara 17 grudnia 2014 o 13:46

    Jak ten chleb może być smaczny skoro jest słony
    2 łyżeczki soli na 1kg ciasta to jest trucie organizmu
    Dodałam tylko pół łyżeczki soli i dopiero wtedy
    chleb jest smacznyJ

    • Tosia 17 grudnia 2014 o 21:55

      Dodatek soli jest to kwestia indywidualna w większości wypieków i można to śmiało modyfikować po swojemu, często daję mniej, chociaż uważam, że 3/4 łyżeczki to minimum, aby chleb 0,5 kg miał smak.

  • Agata 20 listopada 2014 o 21:10

    Witam, upiekłam ten chlebek wg przepisu tylko że zamiast drożdży instant dałam odpowiednią ilość drożdży w kostce (które rozpuściłam wcześniej w wodzie). Ciasto ładnie się wyrobiło w formę chlebka tylko że bardzo nieznacznie urosło po w sumie 1,5 godziny leżenia w misce na parapecie nad kaloryferem. Po upieczeniu miało ten sam rozmiar co przed a skórka strasznie twarda. Podpowiedzcie co mogło pójść nie tak…

    • Tosia 21 listopada 2014 o 11:43

      Witam serdecznie.
      A ile Pani dała tych drożdży? Może jednak nieodpowiednią ilość. Czy wcześniej został przygotowany zaczyn drożdżowy? 🙂
      Jeśli w ciągu 1,5 h ciasto nie urosło to rzeczywiście coś poszło nie tak. Twarda skórka sugeruje często zbyt dużą ilość drożdży lub źle wyrobione ciasto.
      Jakie chleby Panu lubi? Może polecę kilka innych, nowszych przepisów, które już na pewno muszą się udać.

      • Agata 23 listopada 2014 o 21:13

        Tak, przygotowałam zaczyn. A jeśli chodzi o ilość drożdży to przeczytałam gdzieś że 3 łyżeczki suszonych odpowiada ~10g świeżych także dałam 5g. Czy to za mało?

        • Tosia 24 listopada 2014 o 09:20

          Ja przeliczam zwykle w ten sposób, że ilość suszonych drożdży to razy dwa świeżych, czyli paczka suszonych drożdży (7g) to ok. 15 g świeżych, czyli trochę więcej niż 1/10 klasycznej kostki o wadze 100 g. Na taki bochenek dałabym 10-15 g, być może 5 to było za mało. Możliwe też, że ciasto miało po prostu zbyt chłodno, więc nie miało odpowiednich warunków aby ładnie wyrosnąć.
          Jakie wypieki Pani lubi? Chętnie polecę inny przepis, bo chociaż proporcje w tym przepisie są dobre, to jednak jeden z pierwszych przepisów na blogu. Obecnie zamieszczamy bardziej dopracowane 🙂

  • Ola 20 września 2014 o 12:29

    czy można dodać żurawinę do tego chleba? a z mąki pszennej mam tylko tortową- nada się?

    • Tosia 20 września 2014 o 14:00

      Można dodać śmiało garść żurawiny czy innych bakalii, ale niestety mąki tortowej do wypieku chleba nie polecam. Mąką pszenna powinna mieć chociaż typ 500, a najlepiej 650 (można taką mąkę kupić w przeróżnych marketach, nawet w Lidlu i Biedronce).
      Pozdrawiam.

  • Lucyna 21 listopada 2012 o 20:59

    Dziękuję za odpowiedź. Zdecydowanie go upiekę, bo muszę pójść na kompromis, gdyż w mojej dość licznej rodzinie nie wszyscy lubią pieczywo z ziarnami. Ten przepis spełnia nasze oczekiwania i mam nadzieję, że chlebek będzie smaczny, a co najważniejsze bez tych wszystkich ulepszaczy 🙂

  • Lucyna 21 listopada 2012 o 16:40

    Witam.
    Mam wielką ochotę upiec ten chleb. Nie jestem osobą początkującą we wszelkiego rodzaju wypiekach i myślę, że dam sobie radę 🙂 Problem w tym, że moja rodzina nie lubi chleba o bardzo miękkim i kluchowatym miąższu (sklepowe niektóre takie są). Mam nadzieję, że ten taki nie jest ? Proszę mnie upewnić 🙂 Pozdrawiam.

    • Tosia 21 listopada 2012 o 18:06

      Witam serdecznie.
      Ten chleb zdecydowanie nie należy do tych o miękkim, zapadającym się, watowatym środku. Wręcz przeciwnie, po naciśnięciu kromki, skórka wraca na swoje miejsce. Chleb jest sztywny i ma lekko chrupiącą skórkę.
      Czekam na informacje, czy zdecydowała się go Pani upiec 🙂
      Pozdrawiam.

  • Dawid 16 listopada 2012 o 14:30

    dzieki, w takim razie zobacze co z tego wyjdzie 🙂

  • Dawid 16 listopada 2012 o 13:00

    Okay dzieki. Jeszcze mam jedno pytanie, wlasnie zaczynam przygode z pieczeniem chleba, jaka jest roznica pomiedzy zakwasem zytnim a pszennym? Bo zrobilem oba, a w tych przepisach ktore przejzalem jest mowa tylko o zytnim.

    • Tosia 16 listopada 2012 o 13:26

      Tak, raczej pieczemy na żytnim, ale mamy w planach urozmaicić przepisy na wypieki z zakwasem pszennym.
      W wielu przepisach, gdzie podany jest zakwas żytni, może go Pan podmienić na pszenny.
      Proszę jednak pamiętać, że przy młodym zakwasie, jego moc jest dosyć słaba. Czasem trzeba dodać łyżeczkę drożdży, aby chleb ładnie wyrósł.
      Z czasem zakwas nabierze „siły” i już nie będzie potrzebował wspomagania.
      Pozdrawiam serdecznie.

  • Dawid 15 listopada 2012 o 11:01

    Chcialem zapytac czy jest taka mozliwosc zeby drozdze zastapic zakwasem?

  • Marek 6 października 2012 o 10:51
    Ocena:

    A gdyby tak mąkę pszenną zastąpić orkiszową? To ma szanse sie udać?

  • Marek 9 września 2012 o 10:48
    Ocena:

    Wspomniała Pani o robieniu zaczynu jeśli dodajemy świeże drożdże. Ja po prostu wtarkowałem drożdże do mąki i tak wyrobiłem ciasto. Jak więc wyrabiać ten zaczyn? Nie można po prostu dodać drożdży tak jak zrobiłem to ja?

    • Tosia 9 września 2012 o 14:27

      Nigdy się jeszcze nie spotkałam z wcieraniem świeżych drożdży od razu do mąki, ale jeśli chleb ładnie wyrósł to dobrze 🙂 Zazwyczaj robi się zaczyn w ten sposób, że do miseczki kruszy się drożdże, dodaje łyżeczkę cukru i zalewa odrobiną letniego płynu (mlekiem lub wodą) i miesza do rozpuszczenia, następnie odstawia na kilka minut, by drożdże zaczęły „pracować”, a potem łączy z mąką i pozostałymi składnikami, tak jak inne płyny.

  • Marek 8 września 2012 o 17:15
    Ocena:

    Dziękuje bardzo za podpowiedź. Pyszny chlebek. Mój syn 3 letni po zasmakowaniu powiedział że jednak jestem ważniejszy niż mama 🙂 cokolwiek to znaczy był to komplement dla smakowitychleb,pl Jutro kończę zakwas więc w poniedziałek pochwale się wypiekiem chleba żytniego na zakwasie ( mam nadzieje). Czyżby nowy mój konik?

    • Tosia 8 września 2012 o 18:50

      Super, cieszę się, że synkowi smakował. W takim razie życzę powodzenia z kolejnymi wypiekami, także tymi na zakwasie 🙂

  • Marek 8 września 2012 o 13:44
    Ocena:

    No tyle że zamiast instant drożdzy dałem 25 grm świerzych. To przez to?

    • Tosia 8 września 2012 o 13:48
      Ocena:

      Tak, bardzo możliwe, bo aby upiec chleb ze świeżymi drożdżami trzeba najpierw zrobić zaczyn, a to dodatkowy płyn, dlatego ciasto się lepi. Najlepiej proszę dosypać więcej mąki (pół na pół żytniej z pszenną) i wyrabiać chleb aż osiągnie odpowiednią formę. Proszę się nie bać, chleb nie będzie wcale twardy, ważne by było tyle mąki, by ciasto osiągnęło formę kuli.
      Trzymam kciuki, proszę dać znać, czy się udało 🙂

  • Marek 8 września 2012 o 13:42
    Ocena:

    Ciasto lepi mi się w dłoniach na tyle że nie da się ugniatać na blacie, wszystko zostaje w rekach. Składniki dokładnie na wadze z dokladnością do 1 grama. Mąka żytnia typ 720 a pszenna typ 650. Podpowiedzcie coś 🙁

    • Barbara 4 lutego 2018 o 13:05

      Myślę, że te 300ml wody odmierzyć na początku i z tego dodać na rozczyn z drożdżami i cukrem. W moim przypadku wszystko było za rzadkie więc dodawałam mąki do chwili konsystencji ciasta chlebowego.

      Chlebuś wyrósł i smakował wspaniale

    • Nata 21 marca 2020 o 20:40

      Odważanie mąki co do grama jest bez sensu.
      Nawet mąka z tej samej firmy, ale z innej partii może inaczej chłonąć wodę.
      Dlatego babcia nigdy nie chciała mi podać na nic przepisu, bo mówiła, że to i tak zależy od mąki 😆

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej