Żytni? Pszenny? Na jaki chleb macie ochotę? Proponuję dziś pyszny kompromis: chleb pszenno-żytni. Dzięki zastosowaniu koszyka do wyrastania lub zwykłego kuchennego sitka bez problemu uzyskacie taki piękny okrągły kształt.
Żytni? Pszenny? Na jaki chleb macie ochotę? Proponuję dziś pyszny kompromis: chleb pszenno-żytni. Dzięki zastosowaniu koszyka do wyrastania lub zwykłego kuchennego sitka bez problemu uzyskacie taki piękny okrągły kształt.
mąka pszenna typ 650 225 g
letnia woda 300 ml
sól 1,5 łyżeczki
drożdże suszone instant 2 łyżeczki
mąka żytnia typ 720 225 g
2 godz. 20 min.
Czas całkowity
1 godz. 40 min.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
1. Do dużej misy wsypujemy mąkę pszenną oraz mąkę żytnią. Dodajemy resztę suchych składników, czyli : drożdże, sól. Wodę podgrzewamy, tak by osiągnęła temperaturę ok. 35-45 stopni. Wlewając powoli wodę mieszamy wszystkie składniki razem.
2. Następnie wyciągamy ciasto z misy i zagniatamy je na chleb przez 5 minut (blat możemy oprószyć mąką). Przekładamy ciasto ponownie do misy, przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce.
3. Po 20 minutach w środek ciasta wbijamy szpikulec (lub drewniany patyczek). Dzięki temu ciasto się napowietrzy. Zostawiamy chleb do wyrośnięcia na jeszcze 25 minut.
4. Po tym czasie formujemy okrągły chleb. Uformowany bochenek układamy w koszyku do wyrastania lub durszlaku/misce wyłożonej ściereczką oprószoną mąką. Przykrywamy i zanosimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb nacinamy według uznania, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem.
6. Pieczemy przez 40 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.