Przepis

przygotowywanie składników
4 min
przygotowywanie składników
1. Cebule kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i masłem, smażymy kilka minut. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy sól, pieprz, ocet balsamiczny i miód. Karmelizujemy jeszcze kilka minut, następnie studzimy.
wyrabianie
6 min
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy zakwas, karmelizowaną i prażoną cebulę oraz sól. Powoli wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto przez 5-6 minut.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
3. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
drugie wyrastanie
180 min
drugie wyrastanie
4. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, ciasto krótko składamy jak kopertę, następnie rozciągamy i formujemy podłużny bochenek, który przekładamy do keksówki (wcześniej można ją posmarować oliwą i posypać bułką tartą). Formę z ciastem przykrywamy i zostawiamy na 3 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez 40 minut. Następnie wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej