Lubicie zapach karmelizowanej cebuli? To idealny dodatek do pieczywa.
W przepisie tym można wykorzystać jakikolwiek aktywny i dokarmiony zakwas, może być z mąki pszennej razowej, żytniej razowej lub orkiszowej. Myślę, że z takimi dodatkami bochenek będzie smakował cudownie w każdej kombinacji!
zrobiłam chlebek. Jest super, a zapach rozchodzący się w domu podrażnia kubki smakowe. Musiałam gonić domowników przed zjedzeniem jeszcze ciepłego. Szczerze polecam.
Dziękuję Tosiu za odpowiedź, włożyłam chleb od razu do foremki i pięknie wyrósł.
Super!
Trzymam kciuki za kolejne wypieki 🙂
dzień dobry,
czy można ten chleb od razu włożyć do keksówki i czekać aż wyrośnie? pozdrawiam
Można tak zrobić.
Życzę udanych wypieków.
Dzień dobry, czy można zastąpić mąkę pszenną na żytnią? Ile trzeba wtedy dodać wody? Pozdrawiam serdecznie!
Dzień dobry,
Niestety nie można, zmieni się absolutnie wszystko, bo mąka żytnia zachowuje się inaczej od pszennej. Proponuję skorzystać z wyszukiwarki na blogu, można wybrać jaką mamy bazę (zakwas czy drożdże) i jaka mąka nas interesuje: https://smakowitychleb.pl/kategorie-przepisow/ 🙂
Chlebek doskonały.Polecam.
che crosta meravigliosa questo pane!!!
grazie
Sandra
Dziękuję za dodanie chleba do wrześniowej listy. Wygląda pysznie i połączenie z cebulą jest świetnym pomysłem, pozdrawiam serdecznie Małgosia
prosze bardzo o przepis na zakwas do chleba ,z góry dziekuje bardzo i zycz emiłego wieczorku ,pozdrawiam:))
W tym dziale: https://smakowitychleb.pl/kategoria/zakwas/
Znajdzie Pani przepis na zakwas pszenny oraz zakwas żytni. Jest tam też wpis teoretyczny o tym jak zakwas działa.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Witam,
Swoją przygodę z wypiekiem chleba dopiero będę zaczynać. Póki co szukam przepisów sprawdzonych i smacznych 🙂 Mam tylko jedno pytanie, bo zamierzam kupić automat do chleba. Czy te przepisy, które nie znajdują się w kategorii „chlebów z maszyny”, oznacza, że nie można ich w niej zrobić?
Pozdrawiam,
Paulina
Witam serdecznie.
A czy na pewno automat jest Pani potrzebny? Jest dużo przepisów na wypieki z piekarnika, które wcale nie wymagają więcej uwagi niż te z automatu, a niestety jest znacząca różnica w smaku. Ten z maszyny nigdy nie będzie smakował tak jak z piekarnika.
Wiele klasycznych przepisów da się zmodyfikować i upiec w automacie. Wystarczy się trzymać zasad dotyczących odpowiedniej kolejności umieszczania w maszynie składników i dodatków.
Pozdrawiam 🙂